Салата с ягоди, синьо сирене и карамелизирани орехи
Подборът на продуктите в тази оригинална салата покрива цялата палитра на петте основни вкуса - сладко, солено, кисело, горчиво и умами.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за маринования лук:
- 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. портокалов сок
- за карамелизираните орехи:
- 150 г орехи
- 2 с. л. захар
- за дресинга:
- 50 мл олио от гроздови семки
- 1 с. л. балсамов оцет
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. прясно смлян пипер меланж
- ½ ч. л. смляна морска сол
- за салатата:
- 2 ч. ч. бейби спанак
- 2 ч. ч. зелена салата, накъсана на едри парчета
- 1 радикио, накъсано на малки парченца, по желание
- 200 г ягоди, нарязани на четвъртини
- 100 г синьо сирене, натрошено
- 2 с. л. сотерн, порто или друго десертно вино, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се слага в гевгир и се залива с 1 л вряща вода. Сипва се в купа и, още топъл, се разбърква с лимоновия и портокаловия сок. Оставя се да се маринова в хладилника от 1 час до 7 дни.
- 2.
За карамелизираните орехи захарта се слага в тиган и се стопява на умерен огън до средно кафяв цвят. Слагат се орехите, разбъркват се да се покрият с карамел и се сипват върху хартия за печене. Като се охладят напълно, се начукват на едро.
- 3.
За дресинга всички продукти се разбиват заедно.
- 4.
В купа се смесват спанакът, зелената салата, радикиото, ягодите и синьото сирене. Разбъркват се с маринования лук и дресинга. Отгоре се поръсва с десертното вино и орехите и се поднася.