Начало За нас Реклама Контакти

Салата с ягоди, синьо сирене и карамелизирани орехи

Снимка за Салата с ягоди, синьо сирене и карамелизирани орехи
30
Време за приготвяне: 30 мин. + поне 1 час за мариноване на лука
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Подборът на продуктите в тази оригинална салата покрива цялата палитра на петте основни вкуса - сладко, солено, кисело, горчиво и умами. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за маринования лук:
  • 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. портокалов сок
  • за карамелизираните орехи:
  • 150 г орехи
  • 2 с. л. захар
  • за дресинга:
  • 50 мл олио от гроздови семки
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • 1 ч. л. мед
  • 1 ч. л. прясно смлян пипер меланж
  • ½ ч. л. смляна морска сол
  • за салатата:
  • 2 ч. ч. бейби спанак
  • 2 ч. ч. зелена салата, накъсана на едри парчета
  • 1 радикио, накъсано на малки парченца, по желание
  • 200 г ягоди, нарязани на четвъртини
  • 100 г синьо сирене, натрошено
  • 2 с. л. сотерн, порто или друго десертно вино, по желание 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лукът се слага в гевгир и се залива с 1 л вряща вода. Сипва се в купа и, още топъл, се разбърква с лимоновия и портокаловия сок. Оставя се да се маринова в хладилника от 1 час до 7 дни.

  • 2.

    За карамелизираните орехи захарта се слага в тиган и се стопява на умерен огън до средно кафяв цвят. Слагат се орехите, разбъркват се да се покрият с карамел и се сипват върху хартия за печене. Като се охладят напълно, се начукват на едро.

  • 3.

    За дресинга всички продукти се разбиват заедно.

  • 4.

    В купа се смесват спанакът, зелената салата, радикиото, ягодите и синьото сирене. Разбъркват се с маринования лук и дресинга. Отгоре се поръсва с десертното вино и орехите и се поднася.
     

Галерия
Подходящи типове вина
Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари