Салата с ягоди и козе сирене
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 зелена салата
- 150 г френско козе сирене
- 150 г пресни ягоди
- 1 с. л. студено пресован зехтин
- 1 с. л. мед
- 1-2 с. л. прясно изцеден сок от лимон
- 1-2 кръгчета лимон
- 1 стръкче мента
- щипка едро смляна морска сол, по желание
- 5-6 капки балсамов оцет, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Козето сирене се охлажда за 4-5 мин. във фризер, плътно увито във фолио за свежо съхранение.
- 2.
В малка купа се разбъркват зехтинът, медът и лимоновият сок.
- 3.
Листата на зелена салата и ягодите се измиват и подсушават върху памучна кърпа или кухненска хартия.
- 4.
Сиренето се нарязва с остър нож на тънки резени. Ягодите също се нарязват – по-дребните наполовина, а по-едрите – на резенчета.
- 5.
В подходяща салатна чиния се разпределят ½ от ягодите. Отгоре се накъсват на едро около ¾ от зелената салата. Поръсва се с част от листата мента и по желание с щипка едро смляна морска сол. Добавят се останалите ягоди и отгоре се подраждат нарязаното козе сирене, резенчетата лимон, останалите листа салата и мента. Салатата се поръсва с дресинга от зехтин, мед и лимон. Украсява се с резенче ягода и листенце мента и се поръсва с няколко капки балсамов оцет.