Начало За нас Реклама Контакти

Салата с ягоди и козе сирене

Снимка за Салата с ягоди и козе сирене
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 зелена салата
  • 150 г френско козе сирене
  • 150 г пресни ягоди
  • 1 с. л. студено пресован зехтин
  • 1 с. л. мед
  • 1-2 с. л. прясно изцеден сок от лимон
  • 1-2 кръгчета лимон
  • 1 стръкче мента
  •  щипка едро смляна морска сол, по желание
  • 5-6 капки балсамов оцет, по желание

Начин на приготвяне

  • 1.

    Козето сирене се охлажда за 4-5 мин. във фризер, плътно увито във фолио за свежо съхранение.

  • 2.

    В малка купа се разбъркват зехтинът, медът и лимоновият сок.

  • 3.

    Листата на зелена салата и ягодите се измиват и подсушават върху памучна кърпа или кухненска хартия.

  • 4.

    Сиренето се нарязва с остър нож на тънки резени. Ягодите също се нарязват – по-дребните наполовина, а по-едрите – на резенчета.

  • 5.

    В подходяща салатна чиния се разпределят ½ от ягодите. Отгоре се накъсват на едро около ¾ от зелената салата. Поръсва се с част от листата мента и по желание с щипка едро смляна морска сол. Добавят се останалите ягоди и отгоре се подраждат нарязаното козе сирене, резенчетата лимон, останалите листа салата и мента. Салатата се поръсва с дресинга от зехтин, мед и лимон. Украсява се с резенче ягода и листенце мента и се поръсва с няколко капки балсамов оцет.


Подходящи типове вина
Март 2008
Още подобни рецепти
Коментари