Салата с ябълки, ряпа и козе сирене
Прецизният подбор на вкусовете, направен от Татяна Михова от блога cOOking TiKi в тази деликатна салата, е в основата на несъмнения успех, който я очаква на трапезата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 сочна и сладка ябълка
- 1 малка гулия (земна ябълка, топинамбур)
- ½ бяла нелюта ряпа
- 1 шепа репички
- 100 - 120 г козе сирене тип Bûche de chèvre или друго сирене с кръгло сечение
- няколко стръка салата фризе
- 2 с. л. кедрови ядки
- сироп от агаве или мед
- зехтин
- сокът на ½ лимон
-
черен пипер, едро смлян
Начин на приготвяне
- 1.
Гулията, ряпата и ябълката се измиват и се обелват. Ако ябълката е нетретирана, може да се остави и небелена. Всички се нарязват на тънки колела. Подреждат се със застъпване в 2 чинии за салата. Поливат се с лимонов сок, за да не потъмнеят.
- 2.
Сиренето също се нарязва на колела. В случай че е много меко, може да се прибере във фризера за двайсетина минути. Парчетата се подмушват между зеленчуците и ябълката. Най-отгоре се разпределят кръгчета репички, прясно запечени кедрови ядки и стръкчета салата фризе.
- 3.
Салата се полива със зехтин и сироп от агаве. Накрая се поръсва с черен пипер. Поднася се веднага.