Салата с рулца от шунка
Шункови рула, завити с превъзходен домашен пастет от пилешки дробчета, върху апетитно овкусена с естрагонов оцет свежа салата - ето една забележителна рецепта с унгарски корени, която предизвиква овациите на всички сътрапезници.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- за рулата:
- 200 г шунка, нарязана на фини резени
- 200 г пилешки дробчета
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 2 с. л. олио
- ½ ч. л. риган
- 1 с. л. брашно
- 100 мл прясно мляко
- 100 г меко масло
- за салатата:
- 2 зелени чушки
- 4 домата
- 4 кисели краставички
- 1 салата айсберг или зелена салата
- 4 с. л. зелен грах от консерва
- 1 глава червен лук, нарязанaна кръгчета
- за заливката:
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. ябълков оцет
- 1 с. л. естрагон, нарязан на ситно
- 4 с. л. олио
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За рулата лукът се задушава в олиото заедно с 1 с. л. вода. Щом водата се изпари, се слагат пилешките дробчета. Разбъркват се, докато се зачервят, добавят се риганът, сол и пипер на вкус. Поръсва се брашното, разбърква се и се налива млякото. Щом течността се сгъсти, всичко се охлажда и се пасира. Добавя се мекото масло. Шунковите резени се намазват с пастета и се навиват на рула. Охлаждат се във фризера за 30 - 40 мин. и се нарязват на кръгчета.
- 2.
Всички зеленчуци за салатата се нарязват на парченца. Салатата се накъсва.
- 3.
Естрагонът се залива със сгорещения оцет. Оставя се да изстине. Добавят се е останалите съставки за заливката и тя се разбърква със зеленчуците. Отгоре се слагат рулцата и се поднася.