Салата с рукола и печени домати с пармезан
Леко горчивата рукола се комбинира със запечената сладост на доматите и комплексния вкус на пармезана, за да създаде от рецептата на Виолета Шейтанова от блога merudia.bg необичайна и впечатляваща салата.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 5 домата
- 50 г рукола
- 2-3 с. л. настърган пармезан
- 12 маслини каламата
- 2 филийки хляб
- 1 с. л. балсамов оцет
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. сминдух
- 1 ч. л. червен пипер
- сок от ½ лимон
- зехтин
-
сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филийките се нарязват на кубчета и се заливат с 2-3 с. л. зехтин. Поръсват се със сол, червен пипер, риган, сминдух и се объркват, за да може подправките да се разпределят навсякъде. Запичат се във фурна до златисто.
- 2.
Доматите се разрязват на две и се посоляват. Грил-тиган се загрява и се намазва със зехтин. Доматите се нареждат върху него и се запичат 4-5 минути. След това се обръщат за още 3 минути.
- 3.
Дръжките на руколата се махат. Руколата се нарежда в чиния, отгоре се слагат запечените домати и маслините. Салатата се залива с дресинг от лимоновия сок, балсамовия оцет, зехтин, сол и шарен пипер. Върху доматите се добавя и настърганият пармезан. Най-отгоре се слагат крутоните.