Салата с рукола и мариновани тиквички
Богата на съставки и вкусове, тази салата е чудесен пример за баланса, необходим за успеха на едно ястие. От едната страна са засищащите пастърма и пъдпъдъчите яйца, а от другата свежите тиквички и прясната рукола. Равновесието е запазено, а комбинацията – ненадмината.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 тиквичка, нарязана на тънки дълги ленти
- 2 ч. ч. салата фризе или зелена салата, накъсана
- 1 ч. ч. пресен спанак, по желание
- 8 пъдпъдъчи яйца
- 100 г пастърма, нарязана на тънки резени
- олио за пържене
- за маринатата:
- 6 с. л. зехтин
- 2 с. л. балсамов оцет
- 1 ч. л. листа от пресен розмарин
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка
- 1 ч. л. мед
- 2 с. л. нарязани сушени домати
- 100 г маслини, нарязани на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всеки резен пастърма се нарязва на много тънки ивици и се изпържва на маслена баня до хрупкаво. Отцежда се върху кухненска хартия.
- 2.
Яйцата се поставят в студена вода с 1 с.л. сол и се слагат на силен огън. Щом заврат, се покриват с капак, котлонът се изключва и се оставят 3 мин. Заливат се със студена вода и се обелват.
- 3.
Маринатата се приготвя, като в хаванче се стриват листата розмарин и мащерка със зехтина и балсамовия оцет. Подправят се с мед и сол на вкус. Ако липсва хаванче, съставките се пасират и прецеждат. Добавят се нарязаните сушени домати и маслини. С тази марината се заливат резените тиквички и яйцата за 15-20 мин.
- 4.
Салатата се аранжира, като се подреждат тиквичките и зелените листа. Отгоре се слагат яйцата и пастърмата. Всичко се подправя с лъжица-две от маринатата на тиквичките.