Салата с прeзунто, смокини и балсамов оцет
15
Време за приготвяне: 15 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Пикантният умами вкус на благородно отлежалото свинско чудесно подхожда на леко ферментативната сладост на смокините в това богато предястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 10 тънки парчета презунто*
- 4 пресни смокини, срязани на четвъртини
- 1 топка моцарела, нарязана на тънки резени или 100 г мини моцарелки
- 1 връзка рукола
- 3 листа босилек, нарязани
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. редуциран балсамов оцет
- пушена морска сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Плато се покрива с руколата, смесена с босилека. Отгоре се подреждат, като се редуват, смокините, моцарелата и шунката.
- 2.
Всичко се поръсва със зехтин, балсамов оцет, пушена сол и пипер на вкус.
*Презунто е португалският еквивалент на сурово сушените свински бутове като испанския хамон, италианското прошуто и българския еленски бут.
Подходящи типове вина
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари