Салата с пикантни калмари
Приятно стегнатото месо на калмарите е податливо на всякакви комбинации с продукти, но съчетаването му със свежи салати направо го кара да блести с качествата си.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг калмари, почистени
- 1 зелена люта чушка, нарязана на кръгчета
- 1 червена люта чушка, ситно нарязана
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 100 мл зехтин
- 50 мл лимонов сок
- 1 ч. л. мед
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- сол на вкус
- рукола, зелена салата, айсберг, бейби спанак, кълнове лук
Начин на приготвяне
- 1.
Тубите на калмарите се срязват по дължина на две и вътрешната страна се нарязва на ромбчета с тънък остър нож, като се внимава да не се среже кожата. Намазват се със зехтин и се слагат с нарязаната страна надолу в загрят грил-тиган да се запекат и от двете страни, докато се зачервят и се навият. Пипалата също се изпичат.
- 2.
Смесват се лютите чушки, лукът, чесънът, зехтинът, лимоновият сок, медът, магданозът и солта. В маринатата се слагат изпечените калмари и се оставят 30 мин. на стайна температура.
- 3.
Салатите се слагат в чиния и се поднасят с калмарите и лъжица-две от маринатата.