Салата с патладжани
Когато се готви с патладжани, много трудно може да се избегне влиянието на Близкия изток и Средиземноморието, но често не е и нужно. Тази мощна салата е доброто доказателство за това.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 патладжана
- 50 мл зехтин за патладжаните
- 1 ч. ч. сварен червен боб
- 1 ч. ч. сварен булгур или ориз
- 2 домата, нарязани на резени
- 1 глава червен лук, нарязана на ситно
- 1 ч. ч. натрошено овче сирене
- 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 с. л. балсамов оцет
- 3 с. л. зехтин
- 1 ч. л. лека горчица
- 2 ч. л. сусамов тахан
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се нарязват на тънки кръгчета и и се слагат в 2 л вода с 2 с. л. морска сол за 20 мин. Отцеждат се, измиват се и се подсушават. Намазват се със зехтина и се изпичат от двете страни на грил или грил-тиган, докато добре се зачервят.
- 2.
Зехтинът се смесва с оцета, горчицата, тахана,чесъна и сол на вкус. Разбиват се на емулсия.
- 3.
Разбъркват се заедно патладжаните, доматите, бобът, булгурът, лукът, джодженът и сиренето. Всичко се залива със соса и се поднася.