Салата с мариновани калмари
Приятно жилавото месо на калмарите е в опозиция с хрупкавия айсберг и мекотата на граха, така че всяка хапка от тази лятна салата да изненадва с различни текстури и вкусове.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за калмарите:
- 300 мл вода
- 100 мл зехтин
- 8 зърна черен пипер
- 1 дафинов лист
- 500 г калмари, почистени и нарязани на кръгчета с дебелина 1 см
- 1 шалот или малка глава червен лук, нарязан на полумесеци
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 2 с. л. соев сос
- 2 стръка пресен розмарин
- 4 с. л. оризов или ябълков оцет
- 2 скилидки чесън
- за салатата:
- 300 г салата айсберг или 1 крехка зелена салата
- 100 г замразен грах
- резени лимон за сервиране
- за дресинга:
- 50 мл зехтин
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 ч. л. мед
- 1 с. л. шалот или червен лук, ситно нарязани
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат водата, пиперът, дафиновият лист и зехтинът. Сипват се калмарите и се оставят да къкрят 1-2 мин. Прибавят се соевият сос, магданозът и розмаринът. Слагат се лукът, оцетът и чесънът. Охлаждат се. Калмарите могат да се консумират веднага или да се съхранят в хладилника в маринатата до 7 дни.
- 2.
Грахът се бланшира 3 мин. във вряща подсолена вода, отцежда се и се подсушава. Зелената салата се накъсва. Продуктите за дресинга се смесват и се разбиват до получаване на емулсия.
- 3.
В купа се смесват салатата и грахът и се разбъркват с дресинга. Отгоре се слагат отцедените калмари и резенчетата лимон.