Начало За нас Реклама Контакти

Салата с лешници и печено бри

Снимка за Салата с лешници и печено бри
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Да, цикорията и радикиото са горчиви, но и много вкусни. В тази свежа салата характерният им вкус е овладян от сладостта на дресинга и на печеното сирене.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 малка глава айсберг
  • 1 цикория
  • 1 радикио
  • 3 с. л. печени лешници, натрошени
  • 5 репички, фино нарязани
  • 2 с. л. лучени кълнове
  • за дресинга:
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 с. л. орехово или слънчогледово олио
  • 1 ч. л. мед
  • 1 с. л. бял балсамов оцет
  • 1 ч. л. мека горчица
  • ⅓ ч. л. морска сол
  • за сиренето:
  • 500 г бутертесто
  • 200 г сирене бри
  • 1 с. л. мед
  • 1 с. л. зехтин
  • ½ ч. л. листа от прясна мащерка
  • ⅓ ч. л. смлян шарен пипер

Начин на приготвяне

  • 1.

    За сиренето бутертестото се изрязва във формата на кръг с диаметър с 6-7 см по-голям от диаметъра на сиренето. В средата се поставя питата сирене, на която внимателно е отрязана горната кора и се поставят в подходяща топлоустойчива форма.

  • 2.

    Смесват се медът, зехтинът, мащерката и пиперът и се сипват върху сиренето. Краищата на тестото се надиплят нагоре около сиренето. Запича се 20 - 30 мин. във фурна, загрята на 220° С, докато тестото се изпече, а сиренето се разтопи и се зачерви.

  • 3.

    Айсбергът се накъсва на парчета, цикорията и радикиото се накъсват на листчета. Смесват се с лешниците, репичките и кълновете.

  • 4.

    За дресинга се смесват заедно всички продукти. Салатата се поднася, объркана с дресинга и гарнирана с горещото сирене.
     

Подходящи типове вина
Май 2014
Още подобни рецепти
Коментари