Салата с лешници и печено бри
Да, цикорията и радикиото са горчиви, но и много вкусни. В тази свежа салата характерният им вкус е овладян от сладостта на дресинга и на печеното сирене.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 малка глава айсберг
- 1 цикория
- 1 радикио
- 3 с. л. печени лешници, натрошени
- 5 репички, фино нарязани
- 2 с. л. лучени кълнове
- за дресинга:
- 1 с. л. зехтин
- 2 с. л. орехово или слънчогледово олио
- 1 ч. л. мед
- 1 с. л. бял балсамов оцет
- 1 ч. л. мека горчица
- ⅓ ч. л. морска сол
- за сиренето:
- 500 г бутертесто
- 200 г сирене бри
- 1 с. л. мед
- 1 с. л. зехтин
- ½ ч. л. листа от прясна мащерка
- ⅓ ч. л. смлян шарен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
За сиренето бутертестото се изрязва във формата на кръг с диаметър с 6-7 см по-голям от диаметъра на сиренето. В средата се поставя питата сирене, на която внимателно е отрязана горната кора и се поставят в подходяща топлоустойчива форма.
- 2.
Смесват се медът, зехтинът, мащерката и пиперът и се сипват върху сиренето. Краищата на тестото се надиплят нагоре около сиренето. Запича се 20 - 30 мин. във фурна, загрята на 220° С, докато тестото се изпече, а сиренето се разтопи и се зачерви.
- 3.
Айсбергът се накъсва на парчета, цикорията и радикиото се накъсват на листчета. Смесват се с лешниците, репичките и кълновете.
- 4.
За дресинга се смесват заедно всички продукти. Салатата се поднася, объркана с дресинга и гарнирана с горещото сирене.