Салата с киноа, спанак и карамелизирани лук и моркови
Киноата в тази рецепта на Йоана Петрова определя характерната зърнеста и леко хрупкава текстура на салатата, докато общият вкус се дължи най-вече на карамелизираните зеленчуци, бадемите и, разбира се, на пикантния дресинг.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за салатата:
- 150 г киноа
- 450 мл вода
- 2 средно големи глави лук, нарязани на полумесеци
- 2 средно големи моркова, нарязани на парчета по диагонал
- 1 с. л. зехтин extra virgin
- 1 щипка сол
- 1 шепа бейби спанак
- 60 г белени бадеми
- за дресинга:
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 1 с. л. балсамов оцет
- морска сол на вкус
-
прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Киноата се сварява във водата за 10 - 15 мин. или докато цялата течност се абсорбира. Охлажда се.
- 2.
В дълбок тиган или тенджера се загрява зехтинът за салатата. Добавят се лукът и морковите и се посоляват. Готвят се, като се разбъркват често, на умерен към слаб огън 20 - 30 мин. или докато се карамелизират. Охлаждат се.
- 3.
Бадемите се запичат в сух тиган за няколко минути, като се разбъркват често, за да не изгорят. Оставят се да се охладят.
- 4.
За дресинга всички съставки се смесват и се разбъркват добре.
- 5.
Сварената и охладена киноа се смесва с морковите и лука. Добавят се спанакът и дресингът и всичко се разбърква хубаво. Салатата се поръсва със запечените бадеми.