Салата с киноа и френска леща
Плътната френска леща и зърнестата киноа са в основата на тази засищаща и много вкусна салата на Диди Бунова от кулинанрния блог Готвенето е забавно.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 140 г киноа
- 140 г френска леща
- 60 мл сок лимон, прясно изстискан
- 3-4 с. л. зехтин
- морска сол
- черен пипер, прясно и фино смлян
- 200 г чери домати
- 4-5 тънки стръка пресен лук
- 4 стръка магданоз
-
100 г бяло сирене, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се сварява за 25 мин. в голямо количество вода. Киноата се вари отделно за 10 мин.
- 2.
Отцеждат се добре и се смесват в голяма купа, като се подправят със сол, черен пипер, сока от лимон и половината зехтин. Охлаждат се за кратко.
- 3.
Преди сервиране се добавят нарязаните на половини и четвъртини домати, лукът, нарязан на кръгчета и магданозът. Добавя се останалият зехтин и при нужда още сол и пипер. По желание се гарнира с натрошеното сирене.