Салата с калмари, хрупкави яйчица и доматен винегрет

Играта с текстурите на съставките в тази салата е само едно от достойнствата й. В нея Йоланта от блога Вкусно с Йоли майсторски импровизира в съчетаването на вкусове и аромати със средиземноморски внушения.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г калмари
- 2 скилидки пресован чесън
- ½ връзка ситно нарязан магданоз
- 4 с. л. зехтин
- 4 с. л. бяло сухо вино
- сол и черен пипер на вкус
- 300 г мотовилка (фелд салата) или 1 голяма зелена салата
- за яйцата:
- 12 пъдпъдъчи яйца
- 1 филия бял хляб
- 3-4 стръка прясна мащерка
- 1 яйце
- брашно за овалване
- олио за пържене
- за винегрета:
- 2 домата
- 2-3 стръка прясна мащерка
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. бял винен оцет
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
От чесъна,виното,магданоза и зехтина се приготвя марината. Подправя се на вкус със сол и пипер.
- 2.
Калмарите се нарязват на кръгчета и се оставят за 2 часа в маринатата. След това се отцеждат и се изпичат на силно загрята скара за няколко минути.
- 3.
Пъдпъдъчите яйце с сваряват в кипяща вода за 3 минути. Изстудяват се и се обелват.
- 4.
Хлябът заедно с листенцата от мащерка се смилат в блендер на трохи. В малка купичка се разбива яйцето, а в друга се слага брашното.
- 5.
Яйцата първо се овалват в брашното, след това в разбитото яйце и накрая в хлебните трохи. Изпържват се до златисто в загрято олио и се отцеждат от излишната мазнина върху кухненска хартия.
- 6.
За винегрета в купа се разбиват зехтинът, лимоновият сок ,оцетът и листенцата от мащерката. Овкусява се със сол и пипер. Доматите се нарязват на ситни кубчета и се слагат в соса.
- 7.
Ако се използва зелена салата, се накъсва. Мотовилката се разпределя цяла в чиниите. Слагат се калмарите и яйцата и се залива с винегрета.