Начало За нас Реклама Контакти

Салата с червено цвекло и мандарини

Снимка за Салата с червено цвекло и мандарини
80
Време за приготвяне: 80 мин. + мариноване на лука
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Необичайните вкусови комбинации и умерено авангардните техники в тази рецепта лесно може да ви вдъхновят да се развихрите творчески в кухнята.

СъставНеобходими продукти за 4-6 порции

  1. 1 салата айсберг или 500 г смесени салати
  2. 1 средна глава червено цвекло
  3. 2 мандарини, нарязани на филета
  4. 2 с. л. семена от нар
  5. 4 с. л. зехтин екстра върджин
  6. за цитрусовия лук:
  7. 1 малка глава червен лук, нарязана на полумесеци
  8. 500 мл вряща вода
  9. 4 с. л. портокалов сок
  10. 4 с. л. лимонов сок
  11. 2 с. л. сок от грейпфрут
  12.  сол на вкус
  13. за сиренето:
  14. 100 г биволско сирене
  15. 200 мл прясно мляко, врящо
  16. 10 черни маслини, в саламура, а не в зехтин
  17. за бисквитите:
  18. 3 белтъка
  19. 100 г брашно
  20. 100 г стопено масло
  21. 1 с. л. орехи
  22. 1 ч. л. розов пипер
  23.  морска сол
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лукът се слага за 1 мин. във вряща вода, прецежда се, залива се с ледена вода и се подсушава. Към него се добавят цитрусовите сокове, посолява се на вкус и се оставя да се маринова поне 4 часа. По този начин лукът придобива наситен розов цвят. Маринатата се запазва за дресинг на салатата. Може да се маринова от предния ден.

  2. 2.

    Цвеклото се измива добре, увива се с алуминиево фолио и се слага да се изпече за 60 мин. във фурна, загрята на 180° С. Охлажда се, обелва се и се нарязва на тънки резени. Може да се изпече от предния ден.

  3. 3.

    Сиренето се нарязва на филии с дебелина 0,5 см, които се заливат с врящото мляко. Оставят се да постоят 30 мин. Подсушават се. Нарязват се на форми.

  4. 4.

    Маслините се нарязват на кръгчета и се слагат върху хартия за печене. Поставят се в микровълновата фурна на средна мощност за 10 мин. Оставят се да изстинат и се стриват на пудра в хаванче. Може да се приготвят от предния ден.

  5. 5.

    Белтъците и брашното за бисквитите се разбиват с тел. Добавя се на тънка струя маслото. Подправя се със сол и розов пипер. Оставя се 1 час в хладилника. Намазва се тънко върху хартия за печене, поръсва се със счукани орехи, смляна морска сол и розов пипер и се запича на 180° С 5-6 мин. Може да се приготви от предния ден.

  6. 6.

    Листата на айсберга се накъсват и се смесват с маринования лук. Салатата се подрежда в чиния, като се слагат резените цвекло, нарът, сиренето, поръсено с маслините на прах, и резените мандарина.

  7. 7.

    За дресинга се смесват маринатата от лука с 4 с. л. зехтин и сол на вкус. Овкусява се салатата и се поднася с бисквитата.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари