Салата с червено цвекло и мандарини
Необичайните вкусови комбинации и умерено авангардните техники в тази рецепта лесно може да ви вдъхновят да се развихрите творчески в кухнята.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- 1 салата айсберг или 500 г смесени салати
- 1 средна глава червено цвекло
- 2 мандарини, нарязани на филета
- 2 с. л. семена от нар
- 4 с. л. зехтин екстра върджин
- за цитрусовия лук:
- 1 малка глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 500 мл вряща вода
- 4 с. л. портокалов сок
- 4 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. сок от грейпфрут
- сол на вкус
- за сиренето:
- 100 г биволско сирене
- 200 мл прясно мляко, врящо
- 10 черни маслини, в саламура, а не в зехтин
- за бисквитите:
- 3 белтъка
- 100 г брашно
- 100 г стопено масло
- 1 с. л. орехи
- 1 ч. л. розов пипер
-
морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се слага за 1 мин. във вряща вода, прецежда се, залива се с ледена вода и се подсушава. Към него се добавят цитрусовите сокове, посолява се на вкус и се оставя да се маринова поне 4 часа. По този начин лукът придобива наситен розов цвят. Маринатата се запазва за дресинг на салатата. Може да се маринова от предния ден.
- 2.
Цвеклото се измива добре, увива се с алуминиево фолио и се слага да се изпече за 60 мин. във фурна, загрята на 180° С. Охлажда се, обелва се и се нарязва на тънки резени. Може да се изпече от предния ден.
- 3.
Сиренето се нарязва на филии с дебелина 0,5 см, които се заливат с врящото мляко. Оставят се да постоят 30 мин. Подсушават се. Нарязват се на форми.
- 4.
Маслините се нарязват на кръгчета и се слагат върху хартия за печене. Поставят се в микровълновата фурна на средна мощност за 10 мин. Оставят се да изстинат и се стриват на пудра в хаванче. Може да се приготвят от предния ден.
- 5.
Белтъците и брашното за бисквитите се разбиват с тел. Добавя се на тънка струя маслото. Подправя се със сол и розов пипер. Оставя се 1 час в хладилника. Намазва се тънко върху хартия за печене, поръсва се със счукани орехи, смляна морска сол и розов пипер и се запича на 180° С 5-6 мин. Може да се приготви от предния ден.
- 6.
Листата на айсберга се накъсват и се смесват с маринования лук. Салатата се подрежда в чиния, като се слагат резените цвекло, нарът, сиренето, поръсено с маслините на прах, и резените мандарина.
- 7.
За дресинга се смесват маринатата от лука с 4 с. л. зехтин и сол на вкус. Овкусява се салатата и се поднася с бисквитата.