Салата от зеленини с тиквени семки и пармезан
Никога няма да се изчерпат вариациите на зелените салати. Свежите листа стават вкусни и интересни с най-разнообразни добавки и подправки. Тайната на тази салата, приготвена от Силвия Домусчиева, е в оригиналните аксесоари: запечени тиквени семки и пармезан, а също и в изящния „грим“ – дресинга с различни видове олио и други ароматно-пикантни съставки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- салатни листа: лоло росо, къдрава салата, айсберг, червена салата, рукола, лоби салата
- 2 стръка зелен лук, перата
- 50 г сурови тиквени семки, белени
- 50 г пармезан
- за дресинга:
- 1 ч. л. мека дижонска горчица
- ½ ч. л. мед или сироп от агаве
- 1 с. л. олио от гроздови семки
- 1 с. л. олио от тиквени семки
- 1 с. л. балсамов оцет
- сол на вкус
-
бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всички салати се измиват, подсушават се и се накъсват в голяма купа. Перата на лука се нарязват с ножица.
- 2.
Тиквените семки се слагат в тиган на умерен котлон да се запекат леко.
- 3.
Пармезанът се настъргва на люспи с най-едрата страна на рендето, с белачката за зеленчуци или със специален инструмент за пармезан.
- 4.
Всички съставки за дресинга се смесват и се разбъркват много добре. Листата се заливат с дресинга и се разбъркват внимателно.
- 5.
Салатата се разпределя в индивидуални чинии и се сервира, поръсена с пармезана и запечените семки.