Начало За нас Реклама Контакти

Салата от зеленини с тиквени семки и пармезан

Снимка за Салата от зеленини с тиквени семки и пармезан
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Никога няма да се изчерпат вариациите на зелените салати. Свежите листа стават вкусни и интересни с най-разнообразни добавки и подправки. Тайната на тази салата, приготвена от Силвия Домусчиева, е в оригиналните аксесоари: запечени тиквени семки и пармезан, а също и в изящния „грим“ – дресинга с различни видове олио и други ароматно-пикантни съставки. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  •  салатни листа: лоло росо, къдрава салата, айсберг, червена салата, рукола, лоби салата
  • 2 стръка зелен лук, перата
  • 50 г сурови тиквени семки, белени
  • 50 г пармезан
  • за дресинга:
  • 1 ч. л. мека дижонска горчица
  • ½ ч. л. мед или сироп от агаве
  • 1 с. л. олио от гроздови семки
  • 1 с. л. олио от тиквени семки
  • 1 с. л. балсамов оцет
  •  сол на вкус
  •  бял пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Всички салати се измиват, подсушават се и се накъсват в голяма купа. Перата на лука се нарязват с ножица.

  • 2.

    Тиквените семки се слагат в тиган на умерен котлон да се запекат леко.

  • 3.

    Пармезанът се настъргва на люспи с най-едрата страна на рендето, с белачката за зеленчуци или със специален инструмент за пармезан.

  • 4.

    Всички съставки за дресинга се смесват и се разбъркват много добре. Листата се заливат с дресинга и се разбъркват внимателно.

  • 5.

    Салатата се разпределя в индивидуални чинии и се сервира, поръсена с пармезана и запечените семки.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари