Салата от тиква и леща
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 малка тънкокора тиква
- 500 г почистена тиква цигулка, нарязана на кубчета
- 1 с. л. зехтин
- 1 ч. ч. кафява леща
- 1 дафинов лист
- 3 зърна бахар
- 1 глава червен лук, нарязан на фини резени
- 4 с. л. лимонов сок
- стръкове магданоз
- за соса:
- 4 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 люта чушка, ситно нарязана, по желание
- 1 ч. л. прясна мащерка, ситно нарязана
-
сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Цялата тиква се измива, отрязва й се капаче и се почиства от семките и конците. С молив се скицират очи, нос и уста. С малък остар нож се изрязват отвори по очертанията. Посолява се отвътре. Намазва се отвътре и отвън със зехтин, увива се с алуминиево фолио и се слага да се пече във фурна, загрята на 200˚ С, за 40 - 50 мин., или докато омекне. Капакът, намазан със зехтин, също може да се изпече заедно с тиквата.
- 2.
Червеният лук се залива с вряща вода. Оставе се да постои 1-2 мин., прецежда се и се залива с лимоновия сок. Оставя се да постои 2-3 часа, докато стане розов на цвят.
- 3.
Тиквата на кубчета се разбърква със зехтина, посолява се и се поръсва с шарен пипер. Слага се да се пече във фурна, загрята на 200˚ С, в тавичка застлана с хартия за печене. Пече се, докато леко се зачерви, като се разтръсква от време на време.
- 4.
Лещата се измива, залива се с вода, добавят се дафиновият лист и бахарът и се слага да се вари 20 - 30 мин., докато омекне, но трябва да остане цяла и без да се разварява. Подправките се изваждат.
- 5.
Продуктите за соса се разбъркват с лимоновия сок, в който е киснал лукът.
- 6.
Печената нарязана тиква се разбърква с лещата и лука, залива се със соса и с получената салата се напълва цялата печена тиква.