Начало За нас Реклама Контакти

Салата от тиква и леща

Снимка за Салата от тиква и леща
90
Време за приготвяне: 90 минути + 3 часа за лука
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако сърце ви дава, откраднете тиквения фенер на децата за Хелоуин, изпечете го и го напълнете с ароматна салата от леща и, разбира се, тиква.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 малка тънкокора тиква
  2. 500 г почистена тиква цигулка, нарязана на кубчета
  3. 1 с. л. зехтин
  4. 1 ч. ч. кафява леща
  5. 1 дафинов лист
  6. 3 зърна бахар
  7. 1 глава червен лук, нарязан на фини резени
  8. 4 с. л. лимонов сок
  9. стръкове магданоз
  10. за соса:
  11. 4 с. л. зехтин
  12. 1 скилидка чесън, пресована
  13. 1 люта чушка, ситно нарязана, по желание
  14. 1 ч. л. прясна мащерка, ситно нарязана
  15.  сол и шарен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Цялата тиква се измива, отрязва й се капаче и се почиства от семките и конците. С молив се скицират очи, нос и уста. С малък остар нож се изрязват отвори по очертанията. Посолява се отвътре. Намазва се отвътре и отвън със зехтин, увива се с алуминиево фолио и се слага да се пече във фурна, загрята на 200˚ С, за 40 - 50 мин., или докато омекне. Капакът, намазан със зехтин, също може да се изпече заедно с тиквата.

  2. 2.

    Червеният лук се залива с вряща вода. Оставе се да постои 1-2 мин., прецежда се и се залива с лимоновия сок. Оставя се да постои 2-3 часа, докато стане розов на цвят.

  3. 3.

    Тиквата на кубчета се разбърква със зехтина, посолява се и се поръсва с шарен пипер. Слага се да се пече във фурна, загрята на 200˚ С, в тавичка застлана с хартия за печене. Пече се, докато леко се зачерви, като се разтръсква от време на време.

  4. 4.

    Лещата се измива, залива се с вода, добавят се дафиновият лист и бахарът и се слага да се вари 20 - 30 мин., докато омекне, но трябва да остане цяла и без да се разварява. Подправките се изваждат.

  5. 5.

    Продуктите за соса се разбъркват с лимоновия сок, в който е киснал лукът.

  6. 6.

    Печената нарязана тиква се разбърква с лещата и лука, залива се със соса и с получената салата се напълва цялата печена тиква.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари