Салата от скариди със сос от пресен копър
За порция: 382 кал, 38 г протеини, 16 г въглехидрати, 14 м мазнини, 260 мг холестерол, 4 г фибри
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г по-едри белени скариди
- 150 мл сухо бяло вино
- 1 ч.л. едрозърнеста горчица
- ¼ ч. л. червен пипер
- 1 лимон
- 2 дафинови листа
- за соса:
- 3 с. л. зехтин Extra Virgin
- 3 с. л. винен оцет
- 2 с. л. вода
- 2 с. л. нарязан пресен босилек
- 2 с. л. нарязан пресен копър
- 1 ч. л. пресован чесън
- 1 ч. л. дижонска горчица
- ½ глава нарязан на ситно лук
- 1 зелена салата
- 4 домати
- 6 пресни печурки
- 1 ч. ч. кълнове по избор (люцерна, жито, слънчоглед, соя)
Начин на приготвяне
- 1.
В по-голям тиган се смесват виното, горчицата, пиперът, дафиновите листа и лимонът. Прибавя се вода, която да напълни 2/3 от съда и се слага да заври на силен огън. Прибавят се скаридите и се варят 3-4 мин., докато порозовеят. Прецеждат се и се охлаждат. Отстраняват се дафиновите листа.
- 2.
Сосът се приготвя, като в шейкър или в буркан с винтова капачка се размесват добре зехтинът, оцетът, водата, босилекът, копърът, чесънът, горчицата и лукът.
- 3.
Скаридите се поставят в купа и се заливат със соса. Поставят се в хладилника да се охладят добре.
- 4.
Подреждат се в чиниите за сервиране - най-отдолу се поставят листата от зелената салата, върху тях се слагат кълновете, скаридите и наоколо се подреждат парченца домати и гъби. Гарнира се с клончета копър по желание.