Салата от рукола, киви и халуми
Гърците като истински средиземноморци са големи почитатели на всякакви зелени салати от различни зеленчуци. В тази рецепта освен маруля има и спанак и рукола, както и възсоленото тамошно сирене халуми. Узото идва само на масата. А виното е по желание.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. рукола
- 1 ч. ч. свежи листа от спанак
- 3 ч. ч. накъсани листа от зелена салата
- 4 киви
- 4 с. л. лешници, запечени
- 1 глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
- 100 г сирене тип халуми
- за дресинга:
- 1 с. л. балсамов оцет
- 4 с. л. зехтин
- 4 с. л. портокалов сок
- 1 с. л. горчица
- 1 ч. л. течен мед
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Руколата се разбърква със зелената салата, спанака, нарязаното киви, лука и лешниците.
- 2.
Разбиват се заедно оцетът, зехтинът, портокаловият сок, горчицата, медът и се посолява на вкус.
- 3.
Сиренето се нарязва на 4 тънки резена, намазват се със зехтин и се запичат от двете страни на грил или грил-тиган.
- 4.
Преди сервиране салатата се овкусява със заливката и се поднася със сиренето.