Салата от разноцветни репи с топено сирене и майонеза
Това предястие на Емо Минев съчетава по един чист начин пикантно-сладката хрупкава землиста свежест на репите с нежния млечно-опушен вкус на сиренето. Домашната майонеза ги споява и балансира съвършено.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 малка бяла ряпа
- 1 малка черна ряпа
- 1 малка червена ряпа
- 160 г българско пушено топено сирене
- за майонезата:
- жълтъкът на едно средно яйце
- 100 олио
- 10 г горчица
- сокът на ¼ лимон
-
сол
Начин на приготвяне
- 1.
Различните репи се измиват добре и без да се белят, се нарязват на много тънки резени.
- 2.
Сиренето (във формата на палка) се нарязва на 4 цилиндрични парчета и се запича за 2-3 мин. на сух тиган от всички страни.
- 3.
Майонезата се приготвя, като жълтъкът се разбива с горчицата и към тях, на съвсем тънка струйка и при постоянно енергично разбиване с телена бъркалка, се добавя много бавно олиото. Може да се разбива и с миксер с приставка за майонеза. Накрая се подправя с лимоновия сок и сол.
- 4.
Репите и запеченото сирене се заливат с малко майонеза.
Комплексно червено вино с елегантно тяло, например бургундски пино ноар или пиемонтийско небиоло, би направило приятна връзка с пушените и землистите акценти в ястието.