Начало За нас Реклама Контакти

Салата от разноцветни репи с топено сирене и майонеза

Снимка за Салата от разноцветни репи с топено сирене и майонеза
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Това предястие  на Емо Минев съчетава по един чист начин пикантно-сладката хрупкава землиста свежест на репите с нежния млечно-опушен вкус на сиренето. Домашната майонеза ги споява и балансира съвършено. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 малка бяла ряпа
  2. 1 малка черна ряпа
  3. 1 малка червена ряпа
  4. 160 г българско пушено топено сирене
  5. за майонезата:
  6.  жълтъкът на едно средно яйце
  7. 100 олио
  8. 10 г горчица
  9.  сокът на ¼ лимон
  10.  сол
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Различните репи се измиват добре и без да се белят, се нарязват на много тънки резени.

  2. 2.

    Сиренето (във формата на палка) се нарязва на 4 цилиндрични парчета и се запича за 2-3 мин. на сух тиган от всички страни.

  3. 3.

    Майонезата се приготвя, като жълтъкът се разбива с горчицата и към тях, на съвсем тънка струйка и при постоянно енергично разбиване с телена бъркалка, се добавя много бавно олиото. Може да се разбива и с миксер с приставка за майонеза. Накрая се подправя с лимоновия сок и сол.

  4. 4.

    Репите и запеченото сирене се заливат с малко майонеза.

Комплексно червено вино с елегантно тяло, например бургундски пино ноар или пиемонтийско небиоло, би направило приятна връзка с пушените и землистите акценти в ястието.

Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари