Салата от помело със скариди

Почти недоловимата горчивина на помелото е идеалното средство сладкият морски вкус на скаридите да изпъкне сред хармоничните вкусове на тази салата от Южен Виетнам. Рецептата е приготвена от Ан Фам от блога inansroom.com.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 помело
- 1 морков
- 1 краставица
- ¼ връзка пресен кориандър
- ¼ връзка пресен джоджен
- 400 г скариди
- 100 г пържени фъстъци
- за дресинга:
- 1 малка люта чушка
- 1 лайм
- ¼ ч. л. черен пипер
- ½ ч. л. сол
- 1 с. л. рибен сос
Начин на приготвяне
- 1.
Помелото се обелва и се изчиства от ципите. Разделя се на парчета с големината на хапка. Морковът и краставицата се нарязват на тънки ивици. Пресните подправки се накъсват на ръка.
- 2.
Скаридите се измиват и се задушават с малко вода. Обелват се и по желание се нарязват надлъжно на половинки, като внимателно се маха черната жилка от гърба им. Може да се използват и бланширани скариди.
- 3.
Приготвя се дресингът от прясно изстискания сок от лайм, нарязаната на ситно люта чушка и останалите подправки. Залива се салата и внимателно се разбърква, за да се запазят цели парчетата помело.
- 4.
Фъстъците се счукват на едро. Част от тях се разбъркват със салатата непосредствено преди сервиране, а с останалите се поръсват отгоре.