Салата от октопод по гръцки
Гърците са безспорни майстори на октопода, затова трябва да им се доверим, когато го приготвят по този необичаен начин.
СъставНеобходими продукти за 2-3 порции
- за октопода:
- 1 октопод, около 500 - 600 г
- 1 дафинов лист
- 50 мл винен оцет
- 150 мл зехтин
- за салатата:
- 3 печени червени чушки, нарязани
- 3 печени зелени чушки, нарязани
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- 3 стръка зелен лук, нарязан
- 100 г маслини каламата или зелени маслини, нарязани
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. лимонов сок
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Октоподът се почиства, измива се добре и се слага в тенджера без вода или мазнина заедно с дафиновия лист. Затваря се и се готви на много ниска температура за 30 мин., като се обръща 1-2 пъти.
- 2.
Добавят се зехтинът и оцетът и се оставя още 20 мин. или докато омекне. Изважда се от съда, охлажда се и се нарязва.
- 3.
Смесват се чушките, магданозът, лукът, маслините и октоподът. Салатата се оставя на хладно за 3-4 часа. Преди поднасяне се овкусява със сол, пипер, зехтин и лимонов сок.