Начало За нас Реклама Контакти

Салата от октопод по гръцки

Снимка за Салата от октопод по гръцки
60
Време за приготвяне: 60 мин. + 4 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Гърците са безспорни майстори на октопода, затова трябва да им се доверим, когато го приготвят по този необичаен начин.

СъставНеобходими продукти за 2-3 порции

  1. за октопода:
  2. 1 октопод, около 500 - 600 г
  3. 1 дафинов лист
  4. 50 мл винен оцет
  5. 150 мл зехтин
  6. за салатата:
  7. 3 печени червени чушки, нарязани
  8. 3 печени зелени чушки, нарязани
  9. 1 връзка магданоз, ситно нарязан
  10. 3 стръка зелен лук, нарязан
  11. 100 г маслини каламата или зелени маслини, нарязани
  12. 2 с. л. зехтин
  13. 1 с. л. лимонов сок
  14.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Октоподът се почиства, измива се добре и се слага в тенджера без вода или мазнина заедно с дафиновия лист. Затваря се и се готви на много ниска температура за 30 мин., като се обръща 1-2 пъти.

  2. 2.

    Добавят се зехтинът и оцетът и се оставя още 20 мин. или докато омекне. Изважда се от съда, охлажда се и се нарязва.

  3. 3.

    Смесват се чушките, магданозът, лукът, маслините и октоподът. Салатата се оставя на хладно за 3-4 часа. Преди поднасяне се овкусява със сол, пипер, зехтин и лимонов сок.
     


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари