Салата от октопод
Повечето рецепти от Сицилия са семпли и разчитат на качествените пресни продукти. Тази салата с морски вкус може да се поднесе както топла, така и студена.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 октопод, около 1 кг
- 1 лимон, срязан на половина за варенето
- 3 дафинови листа
- 2 скилидки чесън, пресовани
- сок от 2 лимона
- 100 мл зехтин
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 малка суха червена чушка
- цикория и радикио за сервиране или зелена салата
- сол и и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Октоподът се почиства от човката, очите и вътрешностите.
- 2.
В голяма тенджера се слагат да заврат 5 л вода с лимона и дафиновите листа. Щом заври водата, се пуска октоподът и се потапя и се вади от водата с помощта на голяма вилица, докато водата отново заври. Оставя се да ври леко 30 мин., котлонът се изключва, затваря се с капак и се оставя за още 20 мин. Пробва се дали е станал крехък, ако не, се затваря да постои още 10 мин. Нарязва се на парчета.
- 3.
Смесват се сокът от лимоните, чесънът, зехтинът, магданозът, натрошената чушка, сол и пипер на вкус. Сместа се разбива и с нея се намазват листата на цикорията и радикиото. Останалият сос се разбърква с нарязания октопод.
- 4.
Цикорията и радикиото се запичат на грил или грил-тиган и се сервират с октопода.