Начало За нас Реклама Контакти

Салата от октопод

Снимка за Салата от октопод
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Повечето рецепти от Сицилия са семпли и разчитат на качествените пресни продукти. Тази салата с морски вкус може да се поднесе както топла, така и студена.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 октопод, около 1 кг
  2. 1 лимон, срязан на половина за варенето
  3. 3 дафинови листа
  4. 2 скилидки чесън, пресовани
  5.  сок от 2 лимона
  6. 100 мл зехтин
  7. 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  8. 1 малка суха червена чушка
  9.  цикория и радикио за сервиране или зелена салата
  10.  сол и и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Октоподът се почиства от човката, очите и вътрешностите.

  2. 2.

    В голяма тенджера се слагат да заврат 5 л вода с лимона и дафиновите листа. Щом заври водата, се пуска октоподът и се потапя и се вади от водата с помощта на голяма вилица, докато водата отново заври. Оставя се да ври леко 30 мин., котлонът се изключва, затваря се с капак и се оставя за още 20 мин. Пробва се дали е станал крехък, ако не, се затваря да постои още 10 мин. Нарязва се на парчета.

  3. 3.

    Смесват се сокът от лимоните, чесънът, зехтинът, магданозът, натрошената чушка, сол и пипер на вкус. Сместа се разбива и с нея се намазват листата на цикорията и радикиото. Останалият сос се разбърква с нарязания октопод.

  4. 4.

    Цикорията и радикиото се запичат на грил или грил-тиган и се сервират с октопода.


Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари