Салата от мариновано червено цвекло
Червеното цвекло много се цени в скандинавските страни. През цялата зима го консумират най-вече мариновано. Много е вкусно със спаначени палачинки. Тук представяме основната рецепта за мариновано цвекло и едно вкусно сосче за салата от вече приготвеното цвекло.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг почистено червено цвекло
- 1 глава лук, нарязан на полумесеци
- 1 скилидка чесън, нарязана на тънки кръгчета
- 1 ч. ч. ябълков оцет
- ¼ ч. ч. захар
- 1 с. л. кардамон на зърна
- 1 ч. л. карамфил на зърна
- ¼ ч. л. сол
- за салатата:
- 1 ябълка, обелена и нарязана на кубчета
- 2 кисели краставички, нарязани на ситно
- 1 с. л. натрошен хрян
- ⅓ ч. ч. заквасена сметана
- ¼ ч. л. сол
- ½ ч. л. захар
Начин на приготвяне
- 1.
Целите глави цвекло се слагат в тенджера и се покриват със студена вода. След като заври огънят се намалява и се оставят да къкрят около 25 мин. Запазват се 2 ч.ч. от течността. Когато се поохлади, цвеклото се обелва.
- 2.
Цвеклото се нарязва на тънки кръгчета и се подрежда на пластове в буркан, като се редува с лука и чесъна.
- 3.
В тенджера се загряват заедно оцетът, захарта, солта, кардамонът, карамфилът и течността от варенето. Щом заври, течността се изсипва върху цвеклото. След като изстине се прибира в хладилника.
- 4.
За да се приготви салата, се смесват сметаната, хрянът, солта и захарта. Цвеклото се разбърква с ябълките и киселите краставички и се залива със сметановия сос.