Начало За нас Реклама Контакти

Салата от кускус и тиква в тортиля

Снимка за Салата от кускус и тиква в тортиля
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 3 часа за мариноване
II
Степен на трудност - Средна

Българският канон на сармите и фасула за постните зимни празници отдавна вече е разчупен и тази фюжън салата от арабски кускус и мексикански лук е чудесен начин да покажем това.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
  • 500 мл вряща вода
  • 100 мл сок от портокал
  • 100 мл лимонов сок
  • 50 мл сок от грейпфрут
  • 1 ч. л. настъргана кора от грейпфрут
  • 4 тортили
  • 500 г почистена тиква, нарязана на малки кубчета
  • 6 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  • 1 ч. ч. арабски кускус
  • 2 ч. ч. зеленчуков бульон
  • 1 ч. ч. листа от рукола или айсберг
  • 4 с. л. зърна от нар
  •  сол и шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лукът се слага за 1 мин. във врящата вода, отцежда се, залива се с ледена вода и се подсушава. Към него се добавят трите вида цитрусов сок и кората, посолява се на вкус и се оставя да се маринова поне 2-3 часа. По този начин лукът добива наситен розов цвят.

  • 2.

    За купите тортилите се поставят в топлоустойчиви форми-купи и се запичат около 10 мин. във фурна, загрята на 160° С или докато крайчетата се зачервят, втвърдят се и станат хрупкави. Охлаждат се 5 мин. във формите. Изваждат се да се доохладят върху решетка.

  • 3.

    Тиквата се слага в тавичка и се поръсва с кимиона, 3 с. л. зехтин, солта и пипера. Пече се във фурна, загрята на 180° С около 30 мин., докато се зачерви и омекне.

  • 4.

    Кускусът се залива с врящия бульон, покрива се плътно се фолио и се оставя 30 мин. да набъбне.

  • 5.

    Смесват се кускусът, зърната нар, руколата, отцеденият лук, и тиквата. Преди сервиране половината от маринатата на лука се разбърква с 3 с. л. зехтин и сол на вкус и се разбърква със салатата. Сипва се в купите и се сервира. 

Ян. 2015
Още подобни рецепти
Коментари