Салата от кускус и тиква в тортиля
Българският канон на сармите и фасула за постните зимни празници отдавна вече е разчупен и тази фюжън салата от арабски кускус и мексикански лук е чудесен начин да покажем това.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
- 500 мл вряща вода
- 100 мл сок от портокал
- 100 мл лимонов сок
- 50 мл сок от грейпфрут
- 1 ч. л. настъргана кора от грейпфрут
- 4 тортили
- 500 г почистена тиква, нарязана на малки кубчета
- 6 с. л. зехтин
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 1 ч. ч. арабски кускус
- 2 ч. ч. зеленчуков бульон
- 1 ч. ч. листа от рукола или айсберг
- 4 с. л. зърна от нар
- сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се слага за 1 мин. във врящата вода, отцежда се, залива се с ледена вода и се подсушава. Към него се добавят трите вида цитрусов сок и кората, посолява се на вкус и се оставя да се маринова поне 2-3 часа. По този начин лукът добива наситен розов цвят.
- 2.
За купите тортилите се поставят в топлоустойчиви форми-купи и се запичат около 10 мин. във фурна, загрята на 160° С или докато крайчетата се зачервят, втвърдят се и станат хрупкави. Охлаждат се 5 мин. във формите. Изваждат се да се доохладят върху решетка.
- 3.
Тиквата се слага в тавичка и се поръсва с кимиона, 3 с. л. зехтин, солта и пипера. Пече се във фурна, загрята на 180° С около 30 мин., докато се зачерви и омекне.
- 4.
Кускусът се залива с врящия бульон, покрива се плътно се фолио и се оставя 30 мин. да набъбне.
- 5.
Смесват се кускусът, зърната нар, руколата, отцеденият лук, и тиквата. Преди сервиране половината от маринатата на лука се разбърква с 3 с. л. зехтин и сол на вкус и се разбърква със салатата. Сипва се в купите и се сервира.