Салата от грейпфрут и печени октоподчета
Гарантираме ви, че няма да сгрешите, ако решите да включите тази чудесна салата в новогодишното си меню. Апетитните малки октоподчета са в компанията на сочен грейпфрут и фино бобено фиде, а цялото съчетание е подправено с екзотичен джинджифилов сос.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 500 г пресни или замразени октоподчета
- 200 мл зехтин
- 1 ч. л. риган
- 3 с. л. нарязан пресен магданоз
- 1 с. л. лимонов сок
- ½ ч. л. розмарин
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 300 г бобено фиде или тънки оризови спагети
- 1 розов грейпфрут
- 1 малък ананас
- за соса:
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 с. л. мента, нарязана на ситно или сушена
- 1 скилидка чесън
- 2 с. л. фъстъчено олио
- 1 капка сусамено олио
- 2 с. л. соев сос
- 2 с. л. сок от лайм
- 1 ч. л. настъргана кора от лайм
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Октоподчетата се измиват. Главите се отстраняват, разрязват се и се почистват от вътрешностите. Отстраняват се човките.(Замразените обикновено са почистени.)
- 2.
Прави се марината от зехтина, ригана, магданоза, розмарина и чесъна. Октоподчетата се поставят в маринатата и се слагат в хладилника за 3-4 часа или за цяла нощ. Отцеждат се от маринатата и се пекат на загрят тиган с незалепващо покритие, грил или грил-тиган за 3-5 мин., като често се обръщат. Докато се пекат, се мажат с марината.
- 3.
Оризовите спагети или бобеното фиде се слагат в кипяща подсолена вода, веднага се отстраняват от огъня и след като постоят 3 мин. се отцеждат и се заливат със студена вода.
- 4.
Грейпфрутът се обелва до месото с нож и се изрязват филета.
- 5.
Ананасът се обелва и се нарязва на парчета.
- 6.
Приготвя се сосът, като се смесват всички съставки.
- 7.
Салтата се оформя, като на дъното на чиниите се слага бобеното фиде, отгоре се подреждат ананасът, грейпфрутът и октоподчетата. Всичко се залива с лъжица-две от соса.