Начало За нас Реклама Контакти

Салата от грейпфрут и печени октоподчета

Снимка за Салата от грейпфрут и печени октоподчета
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Гарантираме ви, че няма да сгрешите, ако решите да включите тази чудесна салата в новогодишното си меню. Апетитните малки октоподчета са в компанията на сочен грейпфрут и фино бобено фиде, а цялото съчетание е подправено с екзотичен джинджифилов сос.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 500 г пресни или замразени октоподчета
  • 200 мл зехтин
  • 1 ч. л. риган
  • 3 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 1 с. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. розмарин
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 300 г бобено фиде или тънки оризови спагети
  • 1 розов грейпфрут
  • 1 малък ананас
  • за соса:
  • 1 с. л. настърган джинджифил
  • 1 с. л. мента, нарязана на ситно или сушена
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с. л. фъстъчено олио
  • 1 капка сусамено олио
  • 2 с. л. соев сос
  • 2 с. л. сок от лайм
  • 1 ч. л. настъргана кора от лайм
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Октоподчетата се измиват. Главите се отстраняват, разрязват се и се почистват от вътрешностите. Отстраняват се човките.(Замразените обикновено са почистени.)

  2. 2.

    Прави се марината от зехтина, ригана, магданоза, розмарина и чесъна. Октоподчетата се поставят в маринатата и се слагат в хладилника за 3-4 часа или за цяла нощ. Отцеждат се от маринатата и се пекат на загрят тиган с незалепващо покритие, грил или грил-тиган за 3-5 мин., като често се обръщат. Докато се пекат, се мажат с марината.

  3. 3.

    Оризовите спагети или бобеното фиде се слагат в кипяща подсолена вода, веднага се отстраняват от огъня и след като постоят 3 мин. се отцеждат и се заливат със студена вода.

  4. 4.

    Грейпфрутът се обелва до месото с нож и се изрязват филета.

  5. 5.

    Ананасът се обелва и се нарязва на парчета.

  6. 6.

    Приготвя се сосът, като се смесват всички съставки.

  7. 7.

    Салтата се оформя, като на дъното на чиниите се слага бобеното фиде, отгоре се подреждат ананасът, грейпфрутът и октоподчетата. Всичко се залива с лъжица-две от соса.


Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари