Салата от червено цвекло и сирене с чесново-портокалов сос
Червеното цвекло е един от кулинарните дарове на студените месеци, които незаслужено остават в сянка. Освен че е вкусно и полезно, то чудесно се съчетава с други продукти, пример за което е тази интересна и ефектна салата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 средни глави червено цвекло
- 1 с. л. сол
- 2 с. л. оцет
- 1 с. л. захар
- 300 г овче сирене
- 1 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 1 ч. л. риган
- 1/2 портокал, нарязан на филета
- за заливката:
- 4 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 2 с. л. сок от портокал
- 1 с. л. сок от лимон
- 1 скилидка чесън, пресована
- 2 с. л. нарязан магданоз
- за гарниране:
- 1 с. л. кедрови ядки или препечен белен слънчоглед
Начин на приготвяне
- 1.
Обеленото цвекло се слага да се свари във водата със солта за около 30 мин. Добавят се оцетът и захарта и се вари още 10 мин. Нарязва се на съвсем тънки кръгчета. От тях с помощта на форми за бисквити могат да се изрежат различни форми.
- 2.
Сиренето се нарязва на парчета с дебелина 5 мм и се поръсва с малко зехтин и риган.
- 3.
Заливката се приготвя, като всички продукти се пасират заедно.
- 4.
Салатата се поднася, като се редуват парчета сирене, червено цвекло и филета от портокал, полети със зеления сос и поръсени с ядки.