Салата от черен ориз с тахан
Черният ориз е невероятно атрактивен продукт и заради наситения си цвят, и заради чудесния ядков вкус. Като основна съставка на тази постна рецепта той проявява най-доброто от себе си в компанията на печени зеленчуци и ароматен дресинг с тахан.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. черен ориз
- 4 печени чушки
- 4 резена печени патладжани, замразени или от консерва
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. мента, ситно нарязана
- за соса:
- 1 ч. л. сусамов тахан
- 5 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, пресована
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. мед
- 1 щипка фино настъргана лимонова кора
- 1 с. л. сусам
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива, залива се с 3 ч. ч. вода и се слага да се вари на тих огън с ½ ч. л. сол за 30 - 40 мин., докато омекне, но без да се развари. Ако има останала вода, се прецежда.
- 2.
Оризът се смесва с нарязаните чушки, патладжани, магданоз и мента.
- 3.
Разбъркват се заедно таханът, чесънът, медът, зехтинът и лимоновите сок и кора. Посолява се на вкус и салатата се залива със соса.
- 4.
Сусамът се слага на умерен огън в сух тиган и се разбърква, докато леко се зачерви. Поръсва се върху салатата.