Салата на скара
Отхвърлянето на една от основните и очаквани характеристики на салатите, а именно поне част от продуктите да са сурови, пренася тази рецепта по-близо до категорията на предястията. Но където и да е в кулинарната класификация, ястието, ухаещо на дим, огън и препечено, е изключително вкусно и само вика чашата хубаво вино при себе си.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 2 патладжана, нарязани на тънки резени
- 2 тиквички, нарязани на тнъки резени
- 1 червена чушка, нарязана на четвъртини
- 1 зелена чушка, нарязана на четвъртини
- 1 жълта чушка, нарязана на четвъртини
- 1 кисела ябълка, нарязана на кръгчета
- за маринатата:
- ½ връзка босилек
- 150 мл зехтин
- 1 ч. л. бял балсамов оцет
- 1 малка скилидка чесън
- ½ ч. л. морска сол
- за рулцата:
- 300 г биволско или овче сирене
- 2 стръка розмарин
- 6 тънки резена бекон
Начин на приготвяне
- 1.
Резените патладжани се слагат в 2 л вода с 5 с. л. морска сол и се оставят 20 мин. Измиват се и се подсушават.
- 2.
Съставките за маринатата се пасират и с половината от нея се заливат всички нарязани зеленчуци. Оставят се 10 мин.
- 3.
Сиренето се нарязва на пръчици. Върху всяка се слагат по 2-3 листенца розмарин и се увиват с по един резен бекон.
- 4.
Скарата се запалва, загрява се и се намазва с мазнина. Патладжаните се пекат по 2 мин. от всяка страна, а останалите зеленчуци се изпичат за 1,5 мин. от всяка страна. Рулцата се запичат по 30 сек. от всички страни.
- 5.
Изпечените зеленчуци се заливат с останалата марината, разбъркват се и се сервират с рулцата.