Руло от нахут
Изключително сполучливото нахутено ястие е доказателство, че веган кухнята може да е безкрайно разнообразна, оригинална и пълноценна във всяко едно отношение.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г сварен нахут
- 12 - 15 едри листа от спанак
- 3 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 морков, настърган
- 1 стрък селъри, ситно нарязан
- 2 филии пълнозърнест хляб, натрошен
- 2 ч. л. къри
- ½ ч. л. кимион
- ½ ч. л. смлян кориандър
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 200 мл бяло пенливо вино
- ½ ч. л. сода за хляб
- за паниране:
- 1 ч. ч. натурално нишесте
- ½ ч. ч. студено пенливо вино или бира
- брашно
-
олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне
- 1.
Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода 30 сек., отцежда се и се залива с ледена вода, за да не потъмнее. Листата се подсушават и се подреждат върху лист хартия за печене на правоъгълник 20 х 30 см.
- 2.
В загретия зехтин се слагат празът, морковът и селърито. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин., докато омекнат. Прибавят се подправките и трохите. Разбъркват се, докато станат ароматни.
- 3.
Слага се нахутът, разбъркват се и се посолява на вкус. Сместа се пасира заедно със содата. Прибавя се пенливото вино, разбърква се.
- 4.
Сместа се разстила върху спаначените листа и се завива на руло. Нарязва се на парчета с дебелина 5 см.
- 5.
Нишестето се разбърква с бирата или пенливото вино. Всяко парче се топва в брашно, след това в нишестената смес и се пържи в сгорещеното олио 40 - 50 сек. Сервират се разрязани на две.
- 6.
Цялото руло може да се изпече във фурната, като се сложи в намаслена форма за кекс и се намаже с нишестената смес. Пече се 40 мин. на 180° С. Охлажда се, изважда се от формата и се сервира, нарязано на парчета.