Начало За нас Реклама Контакти

Руло от нахут

Снимка за Руло от нахут
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Изключително сполучливото нахутено ястие е доказателство, че веган кухнята може да е безкрайно разнообразна, оригинална и пълноценна във всяко едно отношение.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г сварен нахут
  • 12 - 15 едри листа от спанак
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 стрък праз, ситно нарязан
  • 1 морков, настърган
  • 1 стрък селъри, ситно нарязан
  • 2 филии пълнозърнест хляб, натрошен
  • 2 ч. л. къри
  • ½ ч. л. кимион
  • ½ ч. л. смлян кориандър
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 200 мл бяло пенливо вино
  • ½ ч. л. сода за хляб
  • за паниране:
  • 1 ч. ч. натурално нишесте
  • ½ ч. ч. студено пенливо вино или бира
  •   брашно
  •  олио за пържене на маслена баня
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода 30 сек., отцежда се и се залива с ледена вода, за да не потъмнее. Листата се подсушават и се подреждат върху лист хартия за печене на правоъгълник 20 х 30 см.

  • 2.

    В загретия зехтин се слагат празът, морковът и селърито. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин., докато омекнат. Прибавят се подправките и трохите. Разбъркват се, докато станат ароматни.

  • 3.

    Слага се нахутът, разбъркват се и се посолява на вкус. Сместа се пасира заедно със содата. Прибавя се пенливото вино, разбърква се.

  • 4.

    Сместа се разстила върху спаначените листа и се завива на руло. Нарязва се на парчета с дебелина 5 см.

  • 5.

    Нишестето се разбърква с бирата или пенливото вино. Всяко парче се топва в брашно, след това в нишестената смес и се пържи в сгорещеното олио 40 - 50 сек. Сервират се разрязани на две.

  • 6.

    Цялото руло може да се изпече във фурната, като се сложи в намаслена форма за кекс и се намаже с нишестената смес. Пече се 40 мин. на 180° С. Охлажда се, изважда се от формата и се сервира, нарязано на парчета.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари