Рулца от пъстърва с песто
Деликатният вкус на пъстървата се развива по неочакван и пленителен начин, когато се съчетае с искрящите италиански аромати на босилека и финокиото.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 пъстърви
- сол и шарен пипер на вкус
- 4 листа от пресен лук
- за пестото:
- 1 връзка босилек
- 100 мл зехтин Extra Virgin
- ½ ч. ч. запечени орехови ядки
- 50 г настъргано пармиджано
- 1 малка скилидка чесън, пресована
- ⅓ ч. л. морска сол
- за гарниране:
- 1 финокио
- 4 зелени аспержи
- 1 портокал, нарязан на филенца
- 1 с. л. червен лук, ситно нарязан
- 3 с. л. зехтин
- 2 с. л. естрагонов винен оцет
-
⅓ ч. л. морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти за пестото се пасират заедно.
- 2.
Листата от пресния лук се заливат с вряща вода, отцеждат се и се обливат със студена вода, за да не загубят свежия си зелен цвят.
- 3.
Рибата се филетира и всяко филе се почиства внимателно от костите. Леко се посолява и се поръсва с шарен пипер. Всяко филе се намазва с песто, завива се на стегнато руло, като се започне от по-дебелия край, и се връзва с перо от лук.
- 4.
За гарнитурата финокиото се нарязва на много тънки резени. Аспержите се нарязват на дълги тънки ивици и се пускат във вряща подсолена вода за 2 мин., отцеждат се и се заливат със студена вода. Подсушават се.
- 5.
За дресинга се смесват се зехтинът, морската сол, оцетът и лукът.
- 6.
Рибата се слага във фурна, загрята на 180° С за 10 - 12 мин. или докато леко се зачерви.
- 7.
Нарязаните зеленчуци се разпределят в чинии, поръсват се с дресинга и отгоре се слага по едно рулце от рибата.