Начало За нас Реклама Контакти

Руарака, или агнешко, задушено с кайсии

Снимка за Руарака, или агнешко, задушено с кайсии
120
Време за приготвяне: 120 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Кухнята на Кения може да се нарече типичен представител на източноафриканската кулинарна традиция. Както самият континент, така и кухнята му е изтъкана от неимоверни противоречия. Така например в една страна спокойно могат да съжителстват изобилие и глад и мизерия. Недостатъчното хранене е голям проблем, въпреки че чисто количествено храна не липсва. Произвежда се достатъчно, но няма инфраструктура за транспортирането на продуктите до техните потребители. Освен това много държави са ориентирали селското си стопанство предимно към износ, което означава, че за местното население често не остава достатъчно. В Кения и други страни от региона месо не се яде често. Тази рецепта е празнично ястие, сервирано само при специални поводи. Сушените плодове са традиционна съставка на кенийската кухня.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 кг агнешки бут или плешка, нарязани на кубчета
  • 4 домата, обелени и нарязани на ситно
  • 2 с. л. олио
  • 1 зелена чушка, нарязана на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с. л. джоджен, нарязан
  • 1 ч. ч. сушени кайсии
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Агнешкото месо се запържва бързо на силен огън в половината от загрятото олио.

  2. 2.

    В останалата загрята мазнина се слагат доматите, чушката, лукът и джодженът. Сосът се оставя на силен огън за 5 мин.

  3. 3.

    Месото се залива със соса, прибавят се кайсиите и се долива толкова вода, че да го покрие. Оставя се да къкри 1 час. Посолява се и се поръсва с пипер на вкус. Ако има нужда, се долива още малко вода и се доварява, докато стане крехко. Сервира се с варен ориз.


Септ. 2007
Още подобни рецепти
Коментари