Начало За нас Реклама Контакти

Розови рогчета с ориз

Снимка за Розови рогчета с ориз
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сочните рогчета, пълни с ароматен оризов пудинг, са чудесен и изненадващ десерт, който ще допадне дори и на отявлените противници на сутляша.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 250 г объл ориз
  • 150 мл вода
  • 1 пръчка канела
  • 5 шушулки кардамон
  • 1 звезден анасон
  • 600 мл прясно мляко
  • 100 мл сметана 35%
  • 100 г захар
  • 2 с. л. стафиди, нарязани
  • 2 с. л. шамфъстък или нарязани запечени бадеми
  • 3 с. л. нарязани манго или праскови – пресни или от компот
  • 12 фини кори за баница
  • 2 с. л. стопено масло
  • за сиропа:
  • 1 ч. ч. захар
  • 200 мл вода
  • 1 с. л. розова вода
  • 1 ч. л. лимонов сок

Начин на приготвяне

  • 1.

    Сварява се сироп от захарта, водата. Вари се 5 мин. Добавят се лимоновият сок и розовата вода. Охлажда се.

  • 2.

    Оризът се залива с водата и се слага да заври с канелата, кардамона и звездния анасон. Щом водата се абсорбира, се добавя прясното мляко на 10 – 12 пъти при непрекъснато разбъркване. Новата порция прясно мляко се добавя, след като предната се е абсорбирала. Накрая се слагат сметаната и захарта. Отстраняват се кардамонът, канелата и анасонът. Добавят се ядките, стафидите и плодовете. Сместа трябва да е гъста, но да изглежда сочна. Отавя се да изстине, за да се сгъсти още малко.

  • 3.

    Корите се нарязват на квадрати със страна 20 см, които се срязват по диагонал на два триъгълника. Слагат се един върху друг по 3 триъгълника, като всеки се намазва със стопено масло. Завиват се на фунийка, която се напълва до средата с оризовата смес и краищата се сгъват, за да заприлича на пакетче.

  • 4.

    Пакетчетата се запичат на 180° С, докато се зачервят. Още горещи се пускат в студения сироп. След като постоят 10 мин., се отцеждат и се поднасят. 

Подходящи типове вина
Апр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари