Розови рогчета с ориз
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 250 г объл ориз
- 150 мл вода
- 1 пръчка канела
- 5 шушулки кардамон
- 1 звезден анасон
- 600 мл прясно мляко
- 100 мл сметана 35%
- 100 г захар
- 2 с. л. стафиди, нарязани
- 2 с. л. шамфъстък или нарязани запечени бадеми
- 3 с. л. нарязани манго или праскови – пресни или от компот
- 12 фини кори за баница
- 2 с. л. стопено масло
- за сиропа:
- 1 ч. ч. захар
- 200 мл вода
- 1 с. л. розова вода
- 1 ч. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Сварява се сироп от захарта, водата. Вари се 5 мин. Добавят се лимоновият сок и розовата вода. Охлажда се.
- 2.
Оризът се залива с водата и се слага да заври с канелата, кардамона и звездния анасон. Щом водата се абсорбира, се добавя прясното мляко на 10 – 12 пъти при непрекъснато разбъркване. Новата порция прясно мляко се добавя, след като предната се е абсорбирала. Накрая се слагат сметаната и захарта. Отстраняват се кардамонът, канелата и анасонът. Добавят се ядките, стафидите и плодовете. Сместа трябва да е гъста, но да изглежда сочна. Отавя се да изстине, за да се сгъсти още малко.
- 3.
Корите се нарязват на квадрати със страна 20 см, които се срязват по диагонал на два триъгълника. Слагат се един върху друг по 3 триъгълника, като всеки се намазва със стопено масло. Завиват се на фунийка, която се напълва до средата с оризовата смес и краищата се сгъват, за да заприлича на пакетче.
- 4.
Пакетчетата се запичат на 180° С, докато се зачервят. Още горещи се пускат в студения сироп. След като постоят 10 мин., се отцеждат и се поднасят.