Начало За нас Реклама Контакти

Розови равиоли

Снимка за Розови равиоли
40
Време за приготвяне: 40 минути + 1 час и 30 минути в хладилника и за сушене
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Прясната паста е едно от чудесата на италианската кулинария, които сравнително лесно се постигат и у дома. Дайте й шанс - заслужава си всяка минута.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за пастата:
  2. 500 г брашно тип 00
  3. 1 щипка сол
  4. 3 пресни големи яйца
  5. ½ ч. ч. сварено или печено пасирано червено цвекло
  6. 2 с. л. зехтин
  7. около 200 г грис от твърда пшеница за поръсване и за точене
    1. 3 с. л. масло
    2.  мента за сервиране
  8. за пълнежа:
  9. ½ ч. ч. рикота
  10. ½ ч. ч. фино козе сирене
  11. 2 с. л. настърган пармезан
  12. 1 с. л. мента, ситно нарязана
  13.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се пресятото брашно и солта. Яйцата се разбиват леко с пюрето от цвекло и зехтина.

  2. 2.

    В брашното се прави кладенче и се сипва яйчната смес. Оформя се топка, която се меси около 3 мин. до еластично тесто. Увива се в прозрачно фолио и се оставя да почине 1 час в хладилника. С помощта на машинка за паста или с точилка се разточва тънко тесто, като щедро се ръси с грис от твърда пшеница.

  3. 3.

    За пълнежа се смесват рикотата, сиренето и пармезанът. Добавя се ментата.

  4. 4.

    Пълнежът се разпределя с чаена лъжичка на равномерни разстояния върху единия лист от разточената паста. Около пълнежа се навлажнява с четка с вода. Отгоре се слага другият разточен лист и се притиска там, където няма пълнеж, за да се залепят двата слоя. Изрязва се на формички – квадрати, кръгчета или сърца. Оставят се да засъхнат върху кухненска кърпа, поръсена с грис за 30 мин. Пускат се във вряща подсолена вода за около 4 мин. Изваждат се с решетеста лъжица.

  5. 5.

    Маслото се стопява и се сгорещява на умерен огън със стрък мента. Сипват се равиолите и се разбъркват около минута. Поднасят се със стрък мента.

Съвети за разточване на пастата:

С точилка

Използва се дълга средно дебела точилка.

Тестото се изважда от хладилника, разделя се на две части. Едната се слага на набрашнения плот, а другата се покрива отново. Точи се от тялото на точещия навън винаги върху добре набрашнен плот. След всяко разточване тестото се завърта на 90˚. Разточва се много тънко – до 1-2 мм. За да стане по-тънко, се навива около точилката на руло и с лек натиск и движение на ръцете от средата към краищата на точилката тестото се изтънява.

 

С машина за паста

Тестото се изважда от хладилника, разделя се на четири части. Трите се завиват с фолио, а едната се сплесква с длани, леко се разточва на продълговато парче с точилка и се пуска през най-дебелия отвор на машината. Получава се дебел лист. Краищата му се сгъват към центъра и се пуска пак през най-дебелия отвор. По този начин се процедира още 3-4 пъти, за да достигне пастата максималната си ширина. Тогава започва да се пуска последователно през по-тънките отвори, докато се получи желаната дебелина.

Подходящи типове вина
Февр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари