Розови равиоли
Прясната паста е едно от чудесата на италианската кулинария, които сравнително лесно се постигат и у дома. Дайте й шанс - заслужава си всяка минута.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за пастата:
- 500 г брашно тип 00
- 1 щипка сол
- 3 пресни големи яйца
- ½ ч. ч. сварено или печено пасирано червено цвекло
- 2 с. л. зехтин
- около 200 г грис от твърда пшеница за поръсване и за точене
-
- 3 с. л. масло
- мента за сервиране
- за пълнежа:
- ½ ч. ч. рикота
- ½ ч. ч. фино козе сирене
- 2 с. л. настърган пармезан
- 1 с. л. мента, ситно нарязана
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се пресятото брашно и солта. Яйцата се разбиват леко с пюрето от цвекло и зехтина.
- 2.
В брашното се прави кладенче и се сипва яйчната смес. Оформя се топка, която се меси около 3 мин. до еластично тесто. Увива се в прозрачно фолио и се оставя да почине 1 час в хладилника. С помощта на машинка за паста или с точилка се разточва тънко тесто, като щедро се ръси с грис от твърда пшеница.
- 3.
За пълнежа се смесват рикотата, сиренето и пармезанът. Добавя се ментата.
- 4.
Пълнежът се разпределя с чаена лъжичка на равномерни разстояния върху единия лист от разточената паста. Около пълнежа се навлажнява с четка с вода. Отгоре се слага другият разточен лист и се притиска там, където няма пълнеж, за да се залепят двата слоя. Изрязва се на формички – квадрати, кръгчета или сърца. Оставят се да засъхнат върху кухненска кърпа, поръсена с грис за 30 мин. Пускат се във вряща подсолена вода за около 4 мин. Изваждат се с решетеста лъжица.
- 5.
Маслото се стопява и се сгорещява на умерен огън със стрък мента. Сипват се равиолите и се разбъркват около минута. Поднасят се със стрък мента.
Съвети за разточване на пастата:
С точилка
Използва се дълга средно дебела точилка.
Тестото се изважда от хладилника, разделя се на две части. Едната се слага на набрашнения плот, а другата се покрива отново. Точи се от тялото на точещия навън винаги върху добре набрашнен плот. След всяко разточване тестото се завърта на 90˚. Разточва се много тънко – до 1-2 мм. За да стане по-тънко, се навива около точилката на руло и с лек натиск и движение на ръцете от средата към краищата на точилката тестото се изтънява.
С машина за паста
Тестото се изважда от хладилника, разделя се на четири части. Трите се завиват с фолио, а едната се сплесква с длани, леко се разточва на продълговато парче с точилка и се пуска през най-дебелия отвор на машината. Получава се дебел лист. Краищата му се сгъват към центъра и се пуска пак през най-дебелия отвор. По този начин се процедира още 3-4 пъти, за да достигне пастата максималната си ширина. Тогава започва да се пуска последователно през по-тънките отвори, докато се получи желаната дебелина.