Розото с моркови за микровълнова
В италианския контекст ризотото заема кажи-речи същото място като кюфтетата в тукашния и яростно си оспорва първото място в бърборенето по кулинарни въпроси с пастата. В този случай обаче е важна срещата на ароматната листна подправка салвия с моркова, на която като трета страна се присъединява сиренето с многостранен талант, пармиджано, както мелодично го наричат в родината му.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г ориз за ризото (арборио или камолино)
- 500 г моркови
- 200 г праз, нарязан на кръгчета
- 700 мл готов врящ зеленчуков бульон
- 1 с. л. нарязана прясна салвия или 1 с.л. сушена
- 100 г настърган пармезан
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива под течаща вода, поставя се в съд, подходящ за микровълнова фурна, и се залива с 500 мл от бульона. Покрива се с прозрачно фолио за свежо съхранение и се слага за 5 мин. на High. През това време се нарязват морковите на кръгчета.
- 2.
Оризът се разбърква, добавят се морковите и останалият бульон, покрива се пак с фолио и се слага за още 15 мин. във фурната. След около 7 мин. се разбърква и се слага празът. Морковът трябва да омекне, а бульонът почти напълно да се поеме от ориза.
- 3.
Ризотото се оставя да почине 2 мин. и се добавят сиренето и салвията. Сервира се поръсено с още пармезан.