Начало За нас Реклама Контакти

Розото с моркови за микровълнова

Снимка за Розото с моркови за микровълнова
25
Време за приготвяне: 25 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В италианския контекст ризотото заема кажи-речи същото място като кюфтетата в тукашния и яростно си оспорва първото място в бърборенето по кулинарни въпроси с пастата. В този случай обаче е важна срещата на ароматната листна подправка салвия с моркова, на която като трета страна се присъединява сиренето с многостранен талант, пармиджано, както мелодично го наричат в родината му.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г ориз за ризото (арборио или камолино)
  • 500 г моркови
  • 200 г праз, нарязан на кръгчета
  • 700 мл готов врящ зеленчуков бульон
  • 1 с. л. нарязана прясна салвия или 1 с.л. сушена
  • 100 г настърган пармезан
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива под течаща вода, поставя се в съд, подходящ за микровълнова фурна, и се залива с 500 мл от бульона. Покрива се с прозрачно фолио за свежо съхранение и се слага за 5 мин. на High. През това време се нарязват морковите на кръгчета.

  2. 2.

    Оризът се разбърква, добавят се морковите и останалият бульон, покрива се пак с фолио и се слага за още 15 мин. във фурната. След около 7 мин. се разбърква и се слага празът. Морковът трябва да омекне, а бульонът почти напълно да се поеме от ориза.

  3. 3.

    Ризотото се оставя да почине 2 мин. и се добавят сиренето и салвията. Сервира се поръсено с още пармезан.


Февр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари