Розмаринови шишчета с шунка
Шунката е добър избор за приготвянето на стилни, вкусни и ефектни предястия. Точно такива са и оригиналните шишчета от тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 малки патладжана, нарязани на тънки резени
- 2 тиквички, нарязани на тънки резени
- 2 червени чушки, разрязани на четвъртини
- 200 г зряло козе сирене
- 4 резена пражка шунка
- 16 чери доматчета
- 4 с. л. зехтин
- 8 клончета розмарин
- за соса песто от босилек и магданоз:
- ½ ч. ч. листа от босилек
- ½ ч. ч. листа от магданоз
- 80 мл зехтин
- 2 с. л. орехи, нарязани
- 3 с. л. пармезан
- 1 скилидка чесън
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Резените патладжани се слагат в 2 л вода с 2 с. л. сол да постоят 20 мин., отцеждат се, измиват се и се подсушават.
- 2.
Тиквичките, патладжаните и чушките се намазват със зехтин и се изпичат в тавичка на 210° С за 15 - 20 мин., или докато се зачервят.
- 3.
За пестото всички продукти се пасират заедно.
- 4.
Сиренето се нарязва на кубчета.
- 5.
Резен шунка се срязва на две или на три части, в зависимост от големината, върху него се подреждат по един резен патладжан, тиквичка и чушка, и в средата се слага сиренето. Всичко се намазва с песто и се завива на стегнато рулце.
- 6.
Клончетата розмарин се подострят в краищата и на тях се набождат рулцата и по две чери доматчета от двете страни. Намазват се със зехтин и се изпичат на грил или грил-тиган. Поднасят се с останалия сос.