Начало За нас Реклама Контакти

Рогчета от тортили с плодове

Снимка за Рогчета от тортили с плодове
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Запечените тънки тортили и семенцата в смокините са олицетворение на хрупкавостта, която е идеалният контрапункт на меката същност на плодовете и цеденото кисело мляко.

СъставНеобходими продукти за 8 броя

  1. за рогчетата:
  2. 4 тортили с диаметър 20 см
  3. 2 с. л. масло
  4. 2 с. л. фина кристална захар
  5. ⅓ ч. л. канела
  6. за пълнежа:
  7. 4 смокини, нарязани на резенчета
  8. 4 с. л. пудра захар
  9. 1 с. л. масло
  10. 100 мл порто или червено вино без дъб
  11. 100 г гъсто цедено кисело мляко
  12. 1 с. л. мед
  13. 1 щипка канела
  14. 1 щипка фино настъргана лимонова кора
  15. 1 стрък мента
  16.  пресни плодове за гарниране
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тортилите се срязват на две по диаметъра. Всяка се намазва от двете страни със стопено масло и се овалват от двете страни в захарта, смесена с канелата.

  2. 2.

    Всеки полукръг се завива на фунийка и се закрепва с 1-2 клечки за зъби, за да запази формата си. Слагат се с отвора надолу в тавичка, застлана с хартия за печене. Пекат се 12 - 15 мин. на 160° С или докато връхчетата им се зачервят и фунийките се втвърдят и леко порозовеят. Охлаждат се.

  3. 3.

    Всяко парченце смокиня се овалва в пудра захар. Маслото се загрява и се слагат смокините на силен огън, за да се карамелизират от всички страни. Изваждат се и се налива виното. Ако не се използва порто, се добавят 2 с. л. захар. Оставя се да ври, докато се сгъсти до сироп.

  4. 4.

    Цеденото мляко се разбърква с меда, канелата и лимоновата кора.

  5. 5.

    Преди поднасяне рогчетата се напълват с резенчетата смокини, като се редуват с лъжица от млякото и се заливат с редуцирания сос.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари