Рогчета от тортили с плодове
СъставНеобходими продукти за 8 броя
- за рогчетата:
- 4 тортили с диаметър 20 см
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. фина кристална захар
- ⅓ ч. л. канела
- за пълнежа:
- 4 смокини, нарязани на резенчета
- 4 с. л. пудра захар
- 1 с. л. масло
- 100 мл порто или червено вино без дъб
- 100 г гъсто цедено кисело мляко
- 1 с. л. мед
- 1 щипка канела
- 1 щипка фино настъргана лимонова кора
- 1 стрък мента
-
пресни плодове за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Тортилите се срязват на две по диаметъра. Всяка се намазва от двете страни със стопено масло и се овалват от двете страни в захарта, смесена с канелата.
- 2.
Всеки полукръг се завива на фунийка и се закрепва с 1-2 клечки за зъби, за да запази формата си. Слагат се с отвора надолу в тавичка, застлана с хартия за печене. Пекат се 12 - 15 мин. на 160° С или докато връхчетата им се зачервят и фунийките се втвърдят и леко порозовеят. Охлаждат се.
- 3.
Всяко парченце смокиня се овалва в пудра захар. Маслото се загрява и се слагат смокините на силен огън, за да се карамелизират от всички страни. Изваждат се и се налива виното. Ако не се използва порто, се добавят 2 с. л. захар. Оставя се да ври, докато се сгъсти до сироп.
- 4.
Цеденото мляко се разбърква с меда, канелата и лимоновата кора.
- 5.
Преди поднасяне рогчетата се напълват с резенчетата смокини, като се редуват с лъжица от млякото и се заливат с редуцирания сос.