Начало За нас Реклама Контакти

Рога на газела

Снимка за Рога на газела
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта е Меню-версията на популярните марокански сладки Kaab el Ghazal (буквално преведено от арабски "глезени на газела"). В оригиналния си вариант те не съдържат фурми и шам фастък и имат форма на полумесец, но сме сигурни, че нашето предложение доста ще ви се понрави. 

СъставНеобходими продукти за 20 броя

  1. за тестото:
  2. 2 ч. ч. брашно с набухватели
  3. 150 г стопено масло
  4. 2 с. л. вода от портокалов цвят* 
  5. 1 жълтък
  6. 2 с. л. прясно мляко
  7. за плънката:
  8. 100 г смлени бадеми или орехи
  9. 100 г смлян шамфъстък
  10. 200 г фурми
  11. 100 г сушени смокини
  12. 2 с. л. мед
  13. 2 с. л. вода от портокалов цвят
  14. 1 щипка канела
  15.  пудра захар да поръсване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява. Добавят се стопеното масло и портокаловата вода. Замесва се меко еластично тесто. Ако има нужда, се добавят 1-2 с. л. студена вода. Оставя се да почине, покрито с фолио за свежо съхранение за 30 мин. в хладилника.

  • 2.

    Ядките се смесват със ситно нарязаните плодове, меда, портокаловата вода и канелата. Оформя се гъста паста.

  • 3.

    Тестото се разточва тънко върху набрашнена повърхност. Нарязва се на правоъгълници с размери 10х12 см.

  • 4.

    От плънката се оформят капковидни парченца. В средата на правоъгълниците се слагат по 2 от тях. Ръбовете на тестото се намазват с разбитите жълтък и прясно мляко и правоъгълниците се сгъват на две по дължина. С малък нож или резачка за сладки се изрязва тестото около плънката така, че да се оформят 2 рога. Прегъват се на две, намазват се с жълтък и се слагат да се пекат за 15 мин. във фурна, загрята до 190° С.

  • 5.

    Горещите сладки се поръсват с пудра захар.

* Вода от портокалов цвят се продава в арабските магазини за хранителни стоки. Цената е около 3,50 лв. за 300 мл.

Подходящи типове вина
Май 2011
Още подобни рецепти
Коментари