Рога на газела
Тази рецепта е Меню-версията на популярните марокански сладки Kaab el Ghazal (буквално преведено от арабски "глезени на газела"). В оригиналния си вариант те не съдържат фурми и шам фастък и имат форма на полумесец, но сме сигурни, че нашето предложение доста ще ви се понрави.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- за тестото:
- 2 ч. ч. брашно с набухватели
- 150 г стопено масло
- 2 с. л. вода от портокалов цвят*
- 1 жълтък
- 2 с. л. прясно мляко
- за плънката:
- 100 г смлени бадеми или орехи
- 100 г смлян шамфъстък
- 200 г фурми
- 100 г сушени смокини
- 2 с. л. мед
- 2 с. л. вода от портокалов цвят
- 1 щипка канела
- пудра захар да поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява. Добавят се стопеното масло и портокаловата вода. Замесва се меко еластично тесто. Ако има нужда, се добавят 1-2 с. л. студена вода. Оставя се да почине, покрито с фолио за свежо съхранение за 30 мин. в хладилника.
- 2.
Ядките се смесват със ситно нарязаните плодове, меда, портокаловата вода и канелата. Оформя се гъста паста.
- 3.
Тестото се разточва тънко върху набрашнена повърхност. Нарязва се на правоъгълници с размери 10х12 см.
- 4.
От плънката се оформят капковидни парченца. В средата на правоъгълниците се слагат по 2 от тях. Ръбовете на тестото се намазват с разбитите жълтък и прясно мляко и правоъгълниците се сгъват на две по дължина. С малък нож или резачка за сладки се изрязва тестото около плънката така, че да се оформят 2 рога. Прегъват се на две, намазват се с жълтък и се слагат да се пекат за 15 мин. във фурна, загрята до 190° С.
- 5.
Горещите сладки се поръсват с пудра захар.
* Вода от портокалов цвят се продава в арабските магазини за хранителни стоки. Цената е около 3,50 лв. за 300 мл.