Родопски сарми
120
Време за приготвяне: 120 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
В софийския ресторант „Грозд“ българските кулинарни традиции са на голяма почит и затова там може да опитате и тези богати и сочни сарми.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г кайма (60%телешко и 40%свинско месо)
- 100 г кромид лук, почистен и нарязан на ситно
- 200 г печурки, измити и нарязани на ситно
- 100 г пушени свински гърди, нарязани на ситно
- 100 г ориз
- 50 мл олио
- 1 ч. л. чубрица
- 1 ч. л. червен пипер
- сол на вкус
- листа от кисело зеле с изрязани жилки и твърди части
Начин на приготвяне
- 2.
От готовата смес и зелевите листа се завиват стегнати сарми. Поставят се в тавичка, застлана с листа от киселото зеле. Добавя се вода, колкото да покрие леко. Отгоре се слагат още зелеви листа. Пече се 1 час и 20 мин. на 200° С. В края на печенето горните листа се махат и сармите се допичат до златисто.
Подходящи типове вина
Ян. 2014
Още подобни рецепти
Коментари