Ризото със спанак и горгонзола
Италианската и френската кухня са във вечно съревнование коя е по-разпространена по света. Ако броим пицата и спагетите, то Ботуша печели вероятно с голяма преднина. Италия обаче не е само пица и паста. Още от древни времена населението на Апенинския полуостров се занимава със земеделие и отглежда различни зеленчуци, между които например аспержите. Разнообразието на ястия с или без месо, с риба или морски дарове е огромно и повечето неща са почти непознати извън пределите на страната.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 л пилешки бульон
- 2 с. л. зехтин
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 глава лук
- 450 г ориз арборио или друг вид объл ориз с по-високо съдържание на нишесте
- 3 с. л. зехтин или олио
- 125 мл бяло вино
- 200 г спанак
- 200 г горгонзола или високомаслено синьо сирене, натрошено на дребно
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бульонът се слага да заври и се оставя да къкри.
- 2.
В голям тиган с дебело дъно се сгорещява мазнината, прибавя се лукът, нарязан на ситно и чесънът и се задушават за 4-5 мин. Прибавя се оризът и се разбърква.
- 3.
Налива се виното и се бърка, докато поеме. При непрекъснато бъркане се прибавя врящия бульон чаша по чаша, докато се поеме цялата течност и оризът се свари.
- 4.
Прибавят се измитият нарязан спанак, сиренето и подправките. Бърка се 2-3 минути и веднага се сервира.