Ризото с тиква
Съблазнително-землистото съчетание между тиквата и трюфеловото олио в това ризото е уникална. Кремообразната консистенция, получена благодарение на ориза, на техниката за приготвяне на ризото и на пармезана, е перфектната за тази ароматно-вкусова хармония, а пестото внася необходимата свежест.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г ориз арборио или друг ориз с обли зърна
- 600 г почистена тиква
- 1,2 л зеленчуков или гъбен бульон
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. масло
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 100 мл сух вермут
- 50 г настърган пармезан
- 1 с. л. трюфелово олио, по желание
- за магданозеното песто:
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън
- 2 с. л. орехи
- 100 мл зехтин
- 2 с. л. настърган пармезан
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива под течаща вода и се оставя да се подсуши. Тиквата за ризотото се нарязва на малки кубчета. Бульонът се слага да къкри.
- 2.
Зехтинът се загрява с 1 с. л. от маслото. Добавя се лукът и се разбърква на умерен огън 4-5 мин. Слага се тиквата и се разбърква 7-8 мин. Сипва се оризът и се бърка за 2 мин. на силен огън. Налива се вермутът и се разбърква, докато се абсорбира.
- 3.
Добавя се 1 черпак от къкрещия бульон и се разбърква, докато се поеме. После по същия начин се налива целият бульон, черпак по черпак, докато течността свърши.
- 4.
Когато се добави последният черпак от бульона, ризотото се дръпва от огъня и се добавят останалото масло и настърганият пармезан.
- 5.
За магданозеното песто се пасират заедно магданозът, чесънът, орехите, зехтинът и пармезанът. Посолява се на вкус.
- 6.
Ризотото се поднася, залято с магданозеното песто и капки трюфелово олио, по желание.