Начало За нас Реклама Контакти

Ризото с тиква

Снимка за Ризото с тиква
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Съблазнително-землистото съчетание между тиквата и трюфеловото олио в това ризото е уникална. Кремообразната консистенция, получена благодарение на ориза, на техниката за приготвяне на ризото и на пармезана, е перфектната за тази ароматно-вкусова хармония, а пестото внася необходимата свежест. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 300 г ориз арборио или друг ориз с обли зърна
  2. 600 г почистена тиква
  3. 1,2 л зеленчуков или гъбен бульон
  4. 2 с. л. зехтин
  5. 2 с. л. масло
  6. 1 глава лук, ситно нарязана
  7. 100 мл сух вермут
  8. 50 г настърган пармезан
  9. 1 с. л. трюфелово олио, по желание
  10. за магданозеното песто:
  11. 1 връзка магданоз, ситно нарязан
  12. 1 скилидка чесън
  13. 2 с. л. орехи
  14. 100 мл зехтин
  15. 2 с. л. настърган пармезан

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива под течаща вода и се оставя да се подсуши. Тиквата за ризотото се нарязва на малки кубчета. Бульонът се слага да къкри.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява с 1 с. л. от маслото. Добавя се лукът и се разбърква на умерен огън 4-5 мин. Слага се тиквата и се разбърква 7-8 мин. Сипва се оризът и се бърка за 2 мин. на силен огън. Налива се вермутът и се разбърква, докато се абсорбира.

  3. 3.

    Добавя се 1 черпак от къкрещия бульон и се разбърква, докато се поеме. После по същия начин се налива целият бульон, черпак по черпак, докато течността свърши.

  4. 4.

    Когато се добави последният черпак от бульона, ризотото се дръпва от огъня и се добавят останалото масло и настърганият пармезан.

  5. 5.

    За магданозеното песто се пасират заедно магданозът, чесънът, орехите, зехтинът и пармезанът. Посолява се на вкус.

  6. 6.

    Ризотото се поднася, залято с магданозеното песто и капки трюфелово олио, по желание.

Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари