Ризото с праз и миди
За италианците ризотото е със статута на супа – хранително, но не прекалено и с така подбрани вкус и консистенция, че да подготви за следващия обеден тур – основното.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 150 мл бяло вино
- 1 кг черни миди с черупките
- 50 г масло
- 500 г праз, нарязан на кръгчета
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 300 г ориз арборио или карнароли
- 1,5 л къкрещ зеленчуков или пилешки бульон
- 100 г маскарпоне
- 3 стръка пресен лук, ситно нарязани
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В тиган с капак се слага да се загреят 50 мл от виното. Щом заврат, се слагат мидите и се покриват с капака, докато се отворят. Отстраняват се от огън, изхвърлят се затворените миди. Оставят се 12 за украса, а останалите се почистват от черупките.
- 2.
В маслото се слага празът и се разбърква 4-5 мин. на умерен огън. Прибавя се чесънът, разбърква се. Слага се оризът и се бърка 1 мин. Налива се останалото вино. Щом се изпари, се прибавя бульонът черпак по черпак. Всеки следващ се сипва, след като предишният бульон се е абсорбирал.
- 3.
След около 20 мин. оризът трябва да е готов, като е леко жилав - ал денте. Прибавят се почистените миди, половината от пресния лук, маскарпонето и черен пипер на вкус. Сипва се в чинии и се гарнира с мидите в черупки и останалия пресен лук.