Начало За нас Реклама Контакти

Ризото с праз и миди

Снимка за Ризото с праз и миди
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

За италианците ризотото е със статута на супа – хранително, но не прекалено и с така подбрани вкус и консистенция, че да подготви за следващия обеден тур – основното. 

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • 150 мл бяло вино
  • 1 кг черни миди с черупките
  • 50 г масло
  • 500 г праз, нарязан на кръгчета
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 300 г ориз арборио или карнароли
  • 1,5 л къкрещ зеленчуков или пилешки бульон
  • 100 г маскарпоне
  • 3 стръка пресен лук, ситно нарязани
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    В тиган с капак се слага да се загреят 50 мл от виното. Щом заврат, се слагат мидите и се покриват с капака, докато се отворят. Отстраняват се от огън, изхвърлят се затворените миди. Оставят се 12 за украса, а останалите се почистват от черупките.

  • 2.

    В маслото се слага празът и се разбърква 4-5 мин. на умерен огън. Прибавя се чесънът, разбърква се. Слага се оризът и се бърка 1 мин. Налива се останалото вино. Щом се изпари, се прибавя бульонът черпак по черпак. Всеки следващ се сипва, след като предишният бульон се е абсорбирал.

  • 3.

    След около 20 мин. оризът трябва да е готов, като е леко жилав - ал денте. Прибавят се почистените миди, половината от пресния лук, маскарпонето и черен пипер на вкус. Сипва се в чинии и се гарнира с мидите в черупки и останалия пресен лук. 

Подходящи типове вина
Март 2014
Още подобни рецепти
Коментари