Ризото с печурки и рукола
Добре направеното ризото е едно от най-вкусните неща на света, в което може да се съчетават най-различни продукти - като гъби и рукола, например.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. зехтин
- 250 г печурки, нарязани на резенчета
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 50 г масло
- 1 глава червен лук, ситно нарязана
- 250 г ориз за ризото - арборио или карнароли
- 100 мл бял сух вермут
- 900 мл врящ бульон - зеленчуков или пилешки
- 50 г студено масло, нарязано на кубчета
- 1 връзка рукола
- 50 г пармиджано или грана падано, настъргано
- магданоз
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се сгорещява и се прибавят чесънът и гъбите. Разбъркват се, докато леко се зачервят. Подправят се със сол, пипер и магданоз.
- 2.
В дълбок тиган се загрява маслото. Прибавя се лукът и се разбърква, докато стане прозрачен. Прибавя се оризът. Разбърква се на силен огън. Сипваа се вермутът. Бърка се, докато се абсорбира. Добавя се бульонът чeрпак по чeрпак при непрекъснато разбъркване. Всяка следваща доза се сипва, след като предната се е абсорбирала.
- 3.
Когато целия бульон се прибави, ризотото се отстранява от огъня, слага се маслото, разбърква се и се сипват гъбите и едро нарязаната рукола. Ръси се сиренето и се разбърква, докато се стопи. Сервира се веднага със струя хубав зехтин и люспи пармиджано.