Ризото с печурки и диви гъби
Рецепти за гъби с ориз бол. Но ако питате жителите на Северна Италия, родината на ризотото, само тяхната е правоверната. И понеже хората от Ботуша са най-големите специалисти на тема ориз в Европа (произвеждат най-много), не би било зле да се вслушаме в техните приказки. И един съвет: Ако ползвате диви гъби, трябва да сте сто процента сигурни, че не сте подбрали двойника на ядливите. Иначе рискувате най-малкото престой в болницата.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 4 с.л. зехтин или олио
- 500 г печурки или диви гъби, почистени и нарязани
- 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
- 1 л готов зеленчуков бульон
- 2 ч. ч. ориз арборио, ризон или друг подходящ объл ориз
- 100 мл бял вермут или бяло вино
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
В тиган се загрява 2 с.л. мазнина. В нея се запържват гъбите за няколко минути. Отстраняват се от огъня.
- 2.
Бульонът се поставя на котлона леко да къкри.
- 3.
Останалата мазнина се загрява в дълбок тиган и в нея се задушават чесънът и празът за 5-6 мин. Прибавя се оризът, бърка се 1 мин., прибавя се виното и се вари, докато течността се абсорбира. Прибавя се бульонът черпак по черпак, като се бърка непрекъснато и се изчаква всеки път напълно да се поеме от ориза.
- 4.
Готовият ориз се разбърква с гъбите и магданоза и веднага се сервира.
Идея!
Преди сервиране в ризотото може да се прибави 1/2 ч.ч. настърган пармезан или кашкавал тип "Балкан".