Ризото с морски дарове
Погледнете карта на Средиземно море и ще видите от Запад на Изток три големи полуострова - Иберийския, Апенинския и Балканския. Италия е по средата. В Испания комбинацията ориз с различни месни продукти, зеленчуци или морски дарове е известна най-вече като паеля, а на Ботуша й казват ризото. Разликата обаче не е само в наименованието, както ще потвърди всеки, който е опитвал тези две ястия. В Италия оризът е една от основните храни, а страната е най-големият производител на ориз в Европа. Използваният в нашата рецепта ориз арборио е специален сорт с по-къси и по-дебели зрънца, съдържащи по-различен вид нишесте, което прави ризотото кремообразно. Този сорт, ако е сварен правилно, гарантира, че отделното зърно е меко, но не разкашкано.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч. ч. ориз за ризото - арборио или карнароли
- 100 мл бяло вино
- 1,5 л горещ зеленчуков или рибен бульон
- 400 г морски дарове (сурови скариди, миди, кръгчета калмари, октоподчета)
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. нарязан магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява в тиган уок и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква. Слага се виното и се разбърква, докато се абсорбира.
- 2.
Прибавя се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато остане наполовина.
- 3.
Слагат се почистените морски дарове и се оставят да поврят 3 мин. Прибавя се останалият бульон на части по 150 мл. Приготвено по този начин, ризотото става с кремообразна консистенция.
- 4.
Добавят се лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се сервира горещо.