Ризото с лапад, сирене и орехи
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Всеки поклонник на изтънчените удоволствия за небцето добре познава успешния брак между синьото сирене и орехите. В тази рецепта те се присъединяват към друга класическа двойка – ориза и лапада, за да се получи едно вкусно и засищащо сезонно блюдо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. зехтин Classic
- 1 с. л. краве масло
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 ч. ч. ориз за ризото
- 500 г лапад или спанак, нарязани на ситно
- 1 ч. л. джоджен
- 150 мл бял вермут
- 1 л врящ зеленчуков бульон
- 200 г биволско или синьо сирене
- 4 с. л. орехи, нарязани на едро
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
1Лукът се слага да се задуши в зехтина за 2-3 мин. Добавят се чесънът и оризът, разбъркват се, докато оризът стане прозрачен. Налива се вермутът и се оставя да изври, след което се сипва лападът.
- 2Започва да се прибавя врящият бульон, черпак по черпак, след като напълно е абсорбирана предната порция.
- 3Когато останат 200 мл от бульона, се слагат джодженът, натрошеното сирене, маслото и ядките. Налива се останалият бульон, разбърква се 1-2 мин. и се сервира.
Вариации - Сложете коприва и кедрови ядки.
Подходящи типове вина
Юни 2008
Още подобни рецепти
Коментари