Ризото с круша
Класическото италианско ризото в тоскански стил блажено съчетава с нежната сладост на крушата и острия аромат на таледжо. Рецептата е на тосканския готвач от столичния ресторант Tettuccio Кристиан Грасо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 350 г ориз
- 120 г масло
- 60 г зехтин
- 1,2 л зеленчуков бульон
- 150 г таледжо*, фино нарязано
- 1 твърда круша, нарязана на тънки филии
- сол и пипер на вкус
- 120 г пармиджано
Начин на приготвяне
- 1.
В тиган с дебело дъно се загряват зехтинът и маслото, добавя се оризът и се разбърква на силен огън 2-3 мин.
- 2.
Наливат се около два черпака от бульона, който трябва да e врящ. Когато оризът ги поеме, се наливат още 1-2 черпака един по един, като се разбърква почти непрекъснато.
- 3.
Добавят се таледжото и крушата и се разбъркват. Долива се останалият горещ бульон, отново черпак по черпак. Когато оризът стане кремообразен, се слагат солта и черният пипер.
- 4.
Накрая се поръсва пармиджаното, разбърква се и се поднася.
*Таледжо е полутвърдо краве сирене с плесенна кора от едноименнната долина в Ломбардия, Италия.