Ризото с гъби
Италианската кухня гъмжи от класически рецепти и тези за ризото с гъби са сред тях. Контрастът между плътния, почти хрупащ ориз и нежния сос около него е усещането, което въвлича в чудесно приключение на вкуса всички останали продукти и, разбира се, щастливците с чиния пред себе си.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 ч. ч. ориз арборио или карнароли
- 2 с. л. сушени китайски черни гъби, по желание
- 1 сушена гъба сребърни ушички, по желание
- 500 г пресни или замразени горски гъби
- 1,5 л горещ зеленчуков бульон
- 2 с. л. зехтин extra virgin
- 1 с. л. масло
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- ½ ч. ч. сух вермут
- 1 с. л. Домати и билки
- 50 г фино настърган пармезан
- 2 с. л. ситно нарязан магданоз
- 1 с. л. пресни листа от мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сушените гъби се накисват в дълбока тенджера с вряща вода за 20 мин., отцеждат се и се нарязват, ако са едри.
- 2.
Вдълбок тиган се загряват маслото и зехтинът. Слагат се празът и чесънът и леко се разбъркват. Слагат се всички гъби и се разбъркват на силен огън, докато водата им се изпари. Добавя се оризът, разбърква се, докато стане прозрачен, и се налива вермутът. Когато течността се абсорбира в ориза, започва да се налива горещият бульон - черпак по черпак, при непрекъснато разбъркване, като преди да се сложи следващият, предишният трябва да се поеме напълно от ориза.
- 3.
Когато остане 1 ч. ч. от бульона и оризът е почти сварен, се посолява на вкус, добавя се Домати и билки, слагат се пармезанът, мащерката и магданозът, налива се последният бульон, разбърква се и се отстранява от огъня. Сервира се веднага.