Ризото с грах, мента и калмари на грил
Сладостта на граха и калмарите е обединяващият ги елемент в това фино ризото. Ролята на ментата е пък да се противопоставя освежаващо на интензивния аромат на морските животни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1,2 л зеленчуков бульон
- 100 г масло
- 1 ч. ч. ориз арборио или карнароли
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 50 мл вермут или бяло вино
- 200 г замразен или пресен зелен грах
- 1 с. л. студено масло
- 2 с. л. листа мента, нарязани
- 1 с. л. зехтин
-
4 туби калмари, нарязани на кръгчета
Начин на приготвяне
- 1.
Бульонът се слага да къкри. Маслото се стопява и се слага лукът, разбърква се 1-2 мин. Слага се оризът, разбърква се, докато стане прозрачен. Добавя се вермутът. Разбърква се, докато се изпари.
- 2.
При непрекъснато разбъркване се добавя бульонът черпак по черпак, докато останат около 200 мл.
- 3.
През това време грахът се слага във вряща подсолена вода за 3 мин., прецежда се, слага се да се охлади в ледена вода, прецежда се и се пасира заедно с ментата.
- 4.
След като в ориза се сложи последният черпак бульон, се слага зеленото пюре и студеното масло. Разбърква се.
- 5.
Загрява се грил-тиган, кръгчетата калмари се разбъркват със зехтина и се слагат да се зачервят за 2-3 мин. на умерен огън. Посоляват се и се сервират върху ризотото.