Начало За нас Реклама Контакти

Ризото карбонара с аспержи и карпачо от пушена провола

Снимка за Ризото карбонара с аспержи и карпачо от пушена провола
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Бившият шеф-готвач на хотел "Хилтън" в София Габриеле Савини, който е създател на тази ароматна и богата рецепта, съчетава в нея различни италиански традиции. Нежният пушен аромат и чистият млечен вкус на кашкавалоподобната провола придават плътност и завършеност на ястието.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 280 г ориз карнароли
  2. 300 г пресни аспержи
  3. 100 г пушена провола
  4. 2 л бульон от аспержи
  5. 100 г панчета*
  6. 4 жълтъка
  7. 60 г пармезан
  8.  сол
  9.  пипер
  10. 1 глава лук, изчистена и смляна в блендера
  11. 20 г зехтин
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Аспержите се почистват и от остатъците се сварява бульон.

  2. 2.

    Панчетата се нарязва на малки кубчета, които се запържват на тиган, докато станат хрупкави.

  3. 3.

    Смесват се жълтъците и пармезанът и се слагат на водна баня, за да се пастьоризират яйцата и да се разтопи пармезанът, докато всичко стане на крем.

  4. 4.

    Оризът се слага да се позапържи в малко зехтин и когато стане прозрачен, към него се добавя смленият лук и се разбърква 1 мин. Горещият бульон се налива малко по малко, докато се поеме напълно от ориза. 5 мин. преди края на готвенето се добавят аспержите, нарязани на лозанжи (под ъгъл, диагонално).

  5. 5.

    Пушената провола се нарязва много тънко (като карпачо) и резените се подреждат на дъното на чиниите. Отгоре се сипва ризотото, а върху него се разпределят кубчетата панчета. Ястието се залива с жълтъчено-пармезановия крем.
     

* панчета - италиански бекон, който не е пушен 

Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари